teleormaneanul.ro

Când liderii politici pierd contactul cu realitatea

Must read

A fost o vreme, spre finalul celui de-al doilea mandat al fostului președinte Traian Băsescu, în care acesta ajunsese la un grad de popularitate atât de scăzut, încât din zece oameni, nouă îl înjurau. Tăierile de pensii și salarii, măsură care a rămas o pată pentru fostul președinte, insistența cu care și-a promovat fiica cea mică în funcții politice, cu toate că aceasta avea treabă cu politica tot cam câtă are o călugăriță cu un catwalk, propulsarea Elenei Udrea în poziții dintre cele mai importante – toate acestea au făcut ca popularul Traian Băsescu, cel care făcea băi de mulțime pe oriunde mergea, să pice în dizgrație.

- Publicitate -

Iar cei care i-au urmat n-au dat semne că au înțeles ceva din experiența președintelui Traian Băsescu. Fiecare dintre liderii politici care au ajuns în funcții-cheie din stat a avut grijă să-și atragă antipatia oamenilor și nu oricum, ci în stil mare. Astfel, în subconțientul cetățeanului de rând, Liviu Dragnea s-a asociat cu obsesia de a subjuga justiția, pentru a-și rezolva problemele penale, Ludovic Orban cu faptul că a adunat pe lângă el caractere îndoielnice și puse pe căpătuială, iar Klaus Iohannis … Ei bine, s-a ajuns în stadiul în care, un PSD mai serios l-ar zbura de la Palatul Cotroceni, iar la un eventual referendum, președintele Klaus Iohannis ar avea neplăcuta supriză să constate că primarul de la Sibiu, în care foarte mulți și-au pus încrederea, s-a transformat în ochii electoratului într-un capricios, care aruncă pardesiul când nu-i convine ceva, un plimbăreț căruia nu prea-i place munca, într-un răsfățat care vrea casele sale, guvernul său, justiția sa etc.

Însă apogeul pare să fie atins de Florin Cîțu, premierul recent trântit prin moțiune de cenzură, care trage tare să câștige premiul pentru cel mai antipatic personaj politic din ultimii foarte mulți ani. Un om cu o carieră politică scurtă, dar presărată cu scandaluri și probleme cu justiția, un om politic care nu a candidat niciodată pe “persoană fizică”, ci pe listă de partid, un om care este caracterizat de fostul șef ca fiind “un mic satrap, foarte învechit”, dar care s-a jucat cu viețile a milioane de români în timpul mandatului de premier, perioadă care a coincis cu una dintre cele mai mari crize sanitare cu care s-a confruntat țara. Un om care a aruncat permanent vina pe alții, care nu și-a asumat niciodată nimic în afară de multele miliarde așteptate prin PNRR, pe care le flutură pe oriunde ajunge, un om care și-a încălcat cuvântul și a încălcat protocoalele pe care chiar el le-a semnat, dar care urlă cât îl țin puterile că a fost trădat de foștii parteneri de guvernare. În cazul acestuia, rămâne de văzut dacă a ajuns la final de carieră sau dacă președintele Klaus Iohannis va mai insista o perioadă să-l arunce în ochii oamenilor, din dorința de a face lucrurile așa cum vrea și nu așa cum e mai bine într-o situație de criză ca cea pe care o traversează țara. În cea din urmă situație, o eventuală prelungire a crizei politice va fi trecută, fără discuții, în contul președintelui, dacă acesta îl va desemna pentru funcția de premier tot pe Florin Cîțu.

- Advertisement -

More articles

Latest article