teleormaneanul.ro

Zeci de persoane diagnosticate cu tuberculoză și tratate în ambulatoriu primesc indemnizație de hrană

Must read

76 de persoane din județ diagnosticate cu tuberculoză și tratate în ambulatoriu primeau, în luna septembrie, indemnizație lunară de hrană achitată prin Agenția Județeană de Plăți și Intervenție Socială Teleorman. Suma totală plătită beneficiarilor a fost de 33.804, iar suma medie plătită a fost de 444.79 lei.

- Publicitate -

Începând din luna ianuarie a acestui an, 17 persoane diagnosticate cu TBC au beneficiat de ajutorul financiar de la stat, iar numărul acestora a crescut treptat până la 76, care au primit indemnizație de hrană în luna septembrie.

Măsura face parte din Legea tuberculozei, care mai prevede și dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii; informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă, potrivit normelor în vigoare. Valorea indemnizației este de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii și este acordată pe toată durata tratamentului în ambulatoriu, care în majoritatea cazurilor nu depășește 6 luni, dar in cazurile extrem de grave poate ajunge la 18 sau 24 de luni. Rolul principal al acestei indemnizații este acela de a menține aderența pacientului la tratament, respectiv sprijinirea acestuia pentru finalizarea administrării medicației necesare.

În anul 2020, potrivit datelor oficiale, la nivelul județului Teleorman, incidența cazurilor de tuberculoză (la 100.000 de locuitori), atât cazuri noi cât și recidive, a fost de 60.9, în scădere față de anul 2019, când incidența a fost de 83.8. Scăderea este considerată de specialiști o urmare a măsurilor de izolare socială generate de pandemia de COVID-19.

Cu toate că incidența cazurilor de tuberculoză înregistrate la nivelul județului, în anul 2020, este în scădere față de anul 2019, Teleorman rămâne într-un top 3, după după Olt și înainte de Mehedinți.

- Advertisement -

More articles

Latest article