Mâine începe proba de interviu a concursului pentru directori și directori adjuncți de grădinițe, școli și licee din județ, iar primele unități școlare sunt, potrivit planificării, din Alexandria, Roșiori de Vede, Drăcșenei, Mereni, Turnu Măgurele, Moșteni, Vârtoape și Vitănești.
Miza? Una destul de mare, având în vedere că cei care vor trece de concurs își asigură mandate de patru ani la conducerea unităților școlare. Dar miza pare să fie una foarte mare și pentru partea politică din județ, judecând după sforile trase în ultima perioadă pentru ca lucrurile să iasă într-un fel sau altul.
La proba scrisă a fost destul de clară situația. Candidații și-au dat nota prin rezultatele obținute. Unii au defilat prin examen, cum ar fi fostul director al Școlii Mihai Viteazul Alexandria, care a luat a doua notă din județ – un 9, în timp ce alții s-au făcut de râs cu note de toată jena la niște subiecte care au ținut agenda publică câteva zile pentru simplitatea lor. Grădinița cu program prelungit Nr. 7 din Alexandria, se aude?
La interviu însă, lucrurile par să se schimbe, având în vedere că ponderea probei este de 50% din nota finală, iar comisia este formată din cinci membri: un inspector școlar; doi reprezentanți ai unității de învățământ (aleși de către consiliul profesoral al unității școlare conduse de un director care a luat sau nu proba scrisă), un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional.
Și, la o simplă trecere în revistă a membrilor comisiilor de interviu, nu poate fi ignorat spre exemplu, faptul că Raluca Beșleagă, Florin Ștefan și Dorina Ghenu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean în comisiile de evaluare, sunt membri în Biroul Politic Local al PNL Alexandria (Florin Ștefan chiar vicepreședinte). De altfel, și al patrulea reprezentant desemnat de Inspectorarul Școlar Județean – Cristinela Minodora Dobrică are strânse legături cu aripa liberală, din moment ce a fost delegat al PNL Teleorman la Congresul partidului din luna septembrie. Evident, departe de noi gândul că acești patru oameni ar fi automat părtinitori, însă calitatea politică a acestora nu poate fi ignorată.
În concluzie, dacă tot defilăm cu susținerea meritocrației și cu depolitizarea sistemului educațional, de ce lăsăm să planeze suspiciuni până și asupra unui concurs în urma căruia ar trebui să fie aleși cei mai buni dintre managerii de instituții școlare din Teleorman? La proba scrisă candidații au arătat ce știu sau, mai degrabă ce nu știu, prin urmare nu ar fi de-a dreptul jenant ca niște oameni care picat cu brio examenul scris să rămână directori intermari, până la organizarea unui alt concurs, când o fi acela?