teleormaneanul.ro

Primarii liberali și-au luat partea leului, iar PNL continuă să se îndepărteze de electoratul urban

Must read

După cum se știe deja, județul Teleorman a primit 27.959.000 de lei din Fondul de Rezervă, care s-au împărțit, după niște criterii de guvernanți știute, între Consiliul Județean și 91 din cele 97 de localități din județ. Așadar, la un calcul simplu, dacă se împart cele nici 28.000.000 de lei cei puțin peste 363.000 de locuitori din județ, rezultă că fiecare teleormănean a primit aproape 77 de lei de la Guvernul Cîțu.

- Publicitate -

Asta teoretic, pentru că practic sumele pe cap de locuitor variază între zero și 430 de lei. Cine au fost norocoșii? Din calcul reiese că primul loc în “top” îl ocupă cetățenii din Moșteni, care au primit câte 430 de lei/persoană, urmați de cei din Sârbeni, care au primit câte 375 lei/persoană, cei din Purani, care au primit câte 364 de lei/persoană.

La polul opus sunt cei peste 49.000 de alexăndreni, cei peste 30.000 de roșioreni și cei peste 27.000 de turneni, care nu au primit nimic de la Guvern. Cu bani puțini s-au ales cetățenii din Zimnicea, care au primit câte 6.8 lei/ persoană, dar și cei din Orbeasca, care au primit câte 7 lei/persoană și cei din Videle, care au primit câte 8.8 lei/persoană.

De menționat ar fi că Alexandria, Turnu Măgurele și Roșiori de Vede au cerut sumele necesare dar nu au primit nimic, în timp ce restul de trei localități pe zero, respectiv Peretu, Traian și Bujoreni, nu au făcut solicitări.

Și tot de menționat ar mai fi și faptul că din suma totală, 20.400.000 au mers către cele 48 de primării conduse de edili PNL, 4.650.000 de lei către cele 47 de primării conduse de PSD, iar alți 300.000 de lei către singura primărie din județ condusă de USR-PLUS, Drăgănești de Vede.

De asemenea, se poate observa cum unele localități conduse de primari PSD, ca Plosca, Vârtoape, Conțești Poroschia, Drăcșenei sau Blejești, despre care se discută pe la colțuri că ar avea oarece “înclinații” către galbenul liberal, au primit sume de câteva ori mai mari decât restul localităților cu primari social-democrați.

O primă concluzie rezultată din analiza făcută ar fi că liberalii insistă să se îndepărteze de electoratul din mediul urban, după ce rezultatul de la ultimele alegeri locale a fost oricum unul de natură să le arate că nu controlează mai deloc orașele din Teleorman.

O a doua concluzie, la fel de evidentă ca prima, ar fi că cei mai mulți bani au mers tot către localitățile care au primit sume consistente și la alocările precedente. De exemplu, numai anul trecut, la alocarea bugetară făcută înaintea alegerilor locale, au primit bani doar primăriile PNL, iar la cea de-a doua social-democrații au primit o sumă fixă (250.000 lei), în timp ce primăriile PNL au primit sume substanțiale.

O a treia concluzie ar fi că PNL continuă să recompenseze primarii traseiști, care au trecut în aripa liberalilor înaintea localelor de anul trecut: Călinești (208 lei/ persoană), Vitănești (166 lei/ persoană), Crevenicu (293 lei/persoană), Ștorobăneasa (154 lei/persoană).

Iar a patra și poate cea mai importantă concluzie este faptul că liberalii se ghidează după principiul – “dar și PSD a făcut la fel când era la putere”, principiu care se va vedea, cel mai probabil, la următoarele alegeri cât a fost de nesănătos. 

Notă Pentru realizarea calculelor, numărul de locuitori aferent fiecărei localități este cel din situația dată publicității de Insitutul Național de Statistică.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că 2.609.000 de lei au mers către Consiliul Județean Teleorman, ceea ce înseamnă că, teoretic, fiecare dintre cei puțin peste 363.000 de teleormăneni primește câte 7 lei.

 

- Advertisement -

More articles

Latest article