teleormaneanul.ro

Partidele istorice pierd pe mâna lor, în timp ce AUR devine frecventabil

Must read

Alianța pentru Unirea Românilor s-a dovedit revelația alegerilor parlamentare de anul trecut, când deși formațiune politică nou înființată, AUR a reușit să intre în Legislativ cu 30 de deputați și 13 senatori. De departe un partid extremist, cu o ideologie greu de definit, combinație de naționalism și neîncredere în tot ce înseamnă modernitate, reprezentanții AUR manifestă o apetență ridicată pentru teoriile conspiraționiste și mesajele anti-sistem.

- Publicitate -

Despre calitatea celor care au câștigat mandate de parlamentar pe lista AUR au spus aceștia, suficient de mult, prin atitudinea avută în Parlament și în teritoriu. Numeroase scandaluri, limbaj vulgar, ieșiri necontrolate, toate și-au făcut loc în aripa AUR din Legislativ, iar ședințele din Parlament au devenit un fel de reprezentații de circ. E adevărat, scene ce țin de sfera penibilului au avut loc și înainte de apariția AUR în Legislativ, însă după ultimele alegeri parlamentare frecvența acestora e la ordinea zilei.

Cu toate acestea, AUR ar putea deveni o formațiune politică frecventabilă, ținând cont de ce se întâmplă în celelalte partide politice. Electoratul e dezamăgit de ce se întâmplă și caută alternativă. La ultimul scrutin pentru Legislativ, oamenii au pus ștampila de vot pe PNL, pentru a taxa PSD-ul care și-a făcut de cap după precedentele alegeri, când a obținut cel mai mare scor electoral al partidului. Iar liberalii n-au ratat ocazia să le demonstreze oamenilor că au greșit atunci când le-au acordat votul de încredere.

Alegerile interne din PNL au ținut agenda zilei luni bune, în timp ce pandemia de coronavirus și pregătirea valului 4 (care se anunța unul greu încă din primăvară, dar care a luat guvernanții prin surprindere) au căzut în plan secund. Alegerea președinelui PNL, care se traducea automat prin deținerea funcției de premier, a devenit miza principală pentru taberele din partid. A curs cu acuzații de trafic de influență și trădări, presiuni pentru poziționarea într-o tabără sau alta, iar principalul partid din coaliția de guvernare s-a transformat într-o adunătură de oameni care au lăsat impresia că pot să calce pe cadavre pentru a-și atinge scopul. Toate acestea au lăsat un gust amar în rândul electoratului fără carnet de partid, care a votat PNL din convingere, din obișnuință sau din orice alt motiv independent de apartenența politică, iar rezultatul “operei” se va reflecta, cel mai probabil, la următoarele alegeri.

Diferența față de PNL este că în tabăra PSD nu există tensiuni interne care să iasă la suprafață și să provocare dezgustul celor care, fără voia lor, sunt nevoiți să ia parte la circ și suportă, totodată, consecințele deciziilor proaste ale celor care îi conduc. Social-democrații sunt triști, monotoni, fără pic de vlagă, cu un lider care vorbește mult dar nu spune nimic, cu o criză acută de cadre. PSD a involuat semnificativ în ultima perioadă, iar panta ascendentă pe care social-democrații se laudă că sunt în preferința electoratului se datorează, în primul rând, liberalilor și greșelilor făcute de aceștia.

USR-PLUS continuă autosabotarea, iar Dragnea se încălzește pe margine

În aripa USR-PLUS s-au terminat alegerile interne, iar partidul se va numi doar USR în urma fuziunii, cu toate că aripa PLUS a avut câștig de cauză în fața aripii USR. Formațiune politică relativ nouă, USR-PLUS a demonstrat, după fiecare scrutin la care a participat, că nu știe să valorifice rezultatul bun obținut. Și în tabăra USR-PLUS au existat acuzații de fraudare a votului pentru alegerea președintelui partidului, au fost alegeri anulate și reluate în unele organizații, încălcări ale statutului…Pe scurt, cam toate hibele pe care reprezentanții USR-PLUS le identificau și criticau la partidele vechi.

În mare, cam aceasta ar fi oferta. Pentru moment, e adevărat, pentru că nu trebuie scăpat din vedere faptul că, pe margine, se încălzește Liviu Dragnea. Recent eliberat din penitenciar, fostul președinte PSD a lăsat să se înțeleagă, în prima și singura ieșire televizată avută de la eliberare, că nu are de gând să stea departe de politică. De altfel, acesta a declarat, public, că susține formațiunea politică asumată de Codrin Ștefănescu. Despre Alianța pentru Patrie, Liviu Dragnea a spus că este un partid care “s-a născut din lacrimi, deznădejde şi din suferinţă”, dar și din “speranţa că încă se mai poate recupera România”. De altfel, în spațiul public se discută deja că fostul lider PSD a pornit în turneu prin teritoriu pentru a aduna adepți. Rămâne de văzut dacă omul politic Liviu Dragnea mai are puterea necesară pentru ridicarea unui partid, astfel încât Alianța pentru Patrie să devină un jucător deciziv în ecuațiile politice. Și, cel mai important, o alternativă pentru electorat.

- Advertisement -

More articles

Latest article