teleormaneanul.ro

Cea mai recentă găselniță a infractorilor – Un nou tip de înșelăciune privind certificatele false de vaccinare

Must read

Oamenii legii au descoperit, în urma cercetărilor efectuate, un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat de vaccinare anti-COVID, fără să se și imunizeze. Concret, în ecuație, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19, transmite Poliția Română.

- Publicitate -

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție.

După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.

Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Oamenii legii continuă cercetările în vederea identificării persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.

- Advertisement -

More articles

Latest article