Oamenii legii au emis, în cursul anului trecut, 175 de ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de cinci zile, în scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, se arată în bilanțul Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman.
Potrivit sursei citate, “înregistrând 522 de fapte, violența intrafamilială este o formă a criminalității cu un puternic impact atât în plan fizic, cât și emoțional, cu grave consecințe asupra dezvoltării și evoluției victimelor acestui gen de fapte”.
Conform normelor legale în vigoare, ordinul de protecţie provizoriu este emis direct de către oamenii legii, atunci când aceştia consideră că există un risc iminent ca viaţa, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică. Spre deosebire de ordinul de protecţie emis de instanţele de judecată, care poate fi obţinut în termen de trei zile, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis mult mai rapid, după evaluarea situaţiei de către poliţişti, pe baza unui formular de evaluare a riscului.
Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis de polițiști constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform legilor în vigoare.