teleormaneanul.ro

Tu știi ce mănânci? – Proiect pilot derulat de Primăria Alexandria în parteneriat cu unități școlare din municipiu

Must read

Un proiect pilot, inițiat și susținut de Primăria Alexandria, în mai multe unități de învățământ din municipiu, își propune să promoveze atât educația alimentară în rândul copiilor și tinerilor, dar și să susțină producătorii locali.

- Publicitate -

În acest sens, luni, viceprimarul Alexandriei – Ionela Ene a semnat acordul de parteneriat dintre Municipiul Alexandria și Grădinița cu P.P. nr. 4, Școala Gimnazială” Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială nr. 7, Liceul Tehnologic „N. Bălcescu” și S.C. Servicii Publice Alexandria S.R.L., pentru proeictul ce are drept obiective principale: reducerea riscului obezității și incidenței bolilor la copii și conștientizarea comunității cu privire la valoarea unei nutriții echilibrate; dezvoltarea unui comportament corect referitor la consumul alimentelor sănătoase, în special fructele şi legumele, neprocesate sau puțin procesate, fără aditivi; dezvoltarea unui comportament corect referitor la consumul echilibrat al alimentelor și formarea unor deprinderi alimentare corecte pentru părinți și copii; stimularea consumului de fructe şi legume și de alimente BIO; cunoașterea și promovarea producătorilor locali și a produselor locale, tradiționale și BIO.

De asemenea, se urmărește prin intermediul proiectului, formarea unor deprinderi igienico-sanitare privind promovarea unui trai sănătos, protecţia mediului şi prevenţia bolilor; dezvoltarea armonioasă sub aspect psiho – fizic; dezvoltarea de atitudini favorabile exprimării opiniilor şi luării deciziilor pentru păstrarea sănătăţii personale; cunoaşterea valorilor nutritive ale alimentelor; conştientizarea și formarea unui program de masă, joacă, învățare și trai; antrenarea elevilor în activităţi extraşcolare plăcute, care să le dezvolte simţul practic şi comunicarea, aptitudinile şi comportamentele alimentare sănătoase.

Rezultatele calitative aşteptate:

– interesul crescut al beneficiarilor direcți și indirecți pentru o alimentație sănătoasă;

– diversitatea și corectitudinea cunoştinţelor despre importanța și proprietățile legumelor, fructelor, cărnii, laptelui, brânzei etc.;

– schimbări de comportament vizibile în viaţa cotidiană a beneficiarilor direcţi şi indirecţi, cu accent pe compoziția meniurilor pe care le întâlnesc în alimentația lor de zi cu zi;

– aplicarea a ceea ce vor învăța cu ajutorul nutriționiștilor implicați în proiect, în jocuri și concursuri;

– calitatea competențelor partenerilor de a comunica și relaționa în cadrul proiectului;

– experienţă organizatorică crescută a fiecărei echipe de cadre didactice din unităţile de învăţământ implicate în proiect;

– nivel crescut al prestigiului unităţilor de învăţământ în cadrul peisajului educaţional al comunităţilor din care fac parte.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani, cu posibilitate de prelungire, având în vedere că educația timpurie a copiilor în ceea ce privește o alimentație sănătoasă poate salva vieți și poate preveni apariția unor boli precum diabetul, bolile cardiovasculare, gigantism sau nanism, cancer și boli autoimune.

Resursele financiare alocate în vederea realizării proiectului vor fi fonduri din bugetul local, sponsorizări și donații.

- Advertisement -

More articles

Latest article