teleormaneanul.ro

Transparența opacă din instituțiile publice din județ/ Studiu de caz – Primăria Brânceni

Must read

De ceva ani, destul de mulți la număr, auzim peste tot vorbindu-se despre “transparență în instituțiile publice”. Despre cum trebuie să fie instituțiile transparente, pentru ca cetățeanul să nu mai pună la îndoială tot ce se întâmplă în interiorul acestora. Despre cum transparența are rolul de a elimina corupția pentru că, nu-i așa, ce e la vedere poate fi oricând verificat. Însă cât de… transparentă este transparența din instituțiile publice? Există aceasta cu adevărat sau este doar un fel de Fata Morgana?

- Publicitate -

Luăm exemplul Primăriei Brânceni, despre care am încercat să aflăm câteva date de pe pagina de internet a instituției. Și aflăm că Primăria Brânceni este condusă de Sorin Gherghe, căruia electoratul i-a dat votul de încredere la alegerile locale din septembrie 2020. Despre primarul de la Brânceni nu se pot spune prea multe, poate și pentru că CV-ul acestuia de pe pagina de internet a instituției este…praf. Aflăm cum se numește (tot e ceva), două numere de telefon, dintre care unul este, probabil, al Primăriei, o adresă de e-mail – tot a Primăriei și mai aflăm că este, surpriză, primarul comunei Brânceni. Cine s-ar fi gândit!? Secțiunea “studii” devenită între timp “Stidii” este o necunoscută, la fel și experiența profesională.

Dar nici viceprimarul comunei nu este mai “breaz”. La fel ca la primar, din CV aflăm cum se numește și un număr de telefon. Al doilea notat în tentativa de CV este același ca și la primar, probail cel al instituției, și la fel și adresa de e-mail. Spre deosebire de colegul său de împărăție, viceprimarul a renunțat de tot la secțiunea “Stidii”.

La capitolul hotărâri de Consiliu Local adoptate, singurele postate sunt din anii 2007 și 2011. Mai apare pe site o hotărâre de consiliu local din 2020 privind taxa speciala de salubrizare și de atunci până în prezent…pauză.

Declarațiile de avere par, la prima vedere, cele dintre anii 2012 -2016 și dintre 2016-2020 ( două legislaturi). Pentru anul 2021 nu există nimic postat pe site. Surpriza vine însă atunci când este deschisă o declarație de avere. Spre exemplu, primarul are completată o singură declarație de avere, din anul 2016, când era consilier local. Atât.

Un lucru de menționat ar fi însă că, spre deosebire de multe primării din județ, care au pagini de internet numai pentru că așa prevede legea, pe site-ul Primăriei Brânceni există componența Consiliului Local. Altfel spus, dacă cineva oricine vrea să știe cine decide ce se întâmplă cu banii comunei Brânceni, poate afla acest lucru. Lucru care nu se poate spune despre multe primării din județ. Bugetul însă nu există, ultima postare fiind proiectul de buget pentru anul 2020, adică atunci când actualul primar nu era primar….

 

- Advertisement -

More articles

Latest article