teleormaneanul.ro

Se scufundă țara, la fel ca pontonul Ralucăi Turcan

Must read

Încă de dimineață, circulă pe internet imagini cu pontonul destinat copiilor cu dizabilităţi, inaugurat în urmă cu trei săptămâni în localitatea tulceană Mahmudia. Și nu, nu este despre cât de utilă se dovedește investiția, ci despre faptul că pontonul s-a scufundat.

- Publicitate -

La inaugurarea cu mare fast a centrului itinerant pentru copiii cu dizabilităţi din ţară, care urma să asigure servicii de recuperare pentru aproximativ 100 de copii din Delta Dunării, a luat parte printre alții şi ministrul Muncii Raluca Turcan, care s-a înghesuit alături de alte oficialități să taie o bucată din panglică. Și care, evident, s-a grăbit să se laude cu investiția nemaipomenită și nemaivăzută până atunci. Dar oamenii politici se laudă cu 3 km de autostradă, așa că pe cine mai mira?

Însă imaginile nu sunt numai despre ponton. Imaginile sunt despre țară care, da, se scufundă. Imaginile sunt despre amploarea crizei sanitare, despre disperarea din sistemul medical, despre panică și moarte. Despre cum ungurilor li s-a făcut suficientă milă de noi încât să ne primească din bolnavii de COVID-19 în spitalele lor, despre cum danezii ne trimit niște ajutoare medicale de urgență, despre cum americanii sunt sfătuiți să nu călătorască în România pentru că…iresponsabilitate si COVID, mult COVID.

Între timp, oamenii politici, cei care ar trebui să caute și să găsească soluții pentru situația care pare una fără ieșire, se ceartă. Oferă un scandal de foarte slabă calitate, la care oamenii sunt nevoiți să ia parte, cu toate că aberațiile și aroganțele politicienilor sunt, cu siguranță, ultimele lucruri care îi interesează.

Liderul #echipeicâștigătoare, președintele PNL Florin Cîțu, ca un adevărat fan Top Gun, își etalează geaca și șapca și își încordează mușchii în fața nu cu mult mai micului USR. Insistă că nu stă la discuții cu Cioloș, pe care-l trimite să negocieze cu PSD și AUR și vorbește despre “negocieri cu toate partidele politice responsabile, excluzând AUR, pentru găsirea unei soluții”, de parcă atitudinea liderilor PNL este una care are vreun gram de legătură cu responsabilitatea.

Dacian Cioloș e pe cale să-și rupă gâtul politic, motiv de mare bucurie pentru președintele Klaus Iohannis, care probabil privește „îngrijorat” la situația din țară din mașină, pe Valea Oltului, în drum spre Sibiu. Pe pagina de Facebook a președintelui, ultima postare este, evident, despre consultările de luni pentru desemnarea premierului. Între timp au murit mii de oameni, spitalele gem, autoritățile sunt depășite de situație. Dar președintele rezistă. În indiferență.

Marcel Ciolacu pare mai degrabă stresat că e prins la mijloc și nu știe cum să împace și capra, și varza. Cum să pară liderul celui mai mare partid de opoziție și, în același timp, cum să negocieze vreo înțelegere cu Florin Cîțu din care să rezulte ceva avantaje și pentru PSD. Că rolul de partid de opoziție e greu și doar ce s-a văzut că banii sunt puțini spre deloc când nu ești la masa puterii.

Kelemen Hunor, pentru care “sinceritatea de obicei înseamnă și durere cât de cât”, știe că oricum ar fi, UDMR o să-și tragă partea leului, așa că evită să se poziționeze foarte clar. Iar UDMR nu se agită. Și nici n-ar avea de ce.

Cum negocierile pentru o nouă majoritate exclud AUR din orice variantă, pentru că, nu-i așa, liderii AUR sunt niște iresponsabili, George Simion își vede de treabă și se arată încântat de faptul că Direcția Națională Anticorupție a pus în mișcare urmărirea penală pentru liberalul care a încercat să cumpere voturile colegilor săi de partid la moțiunea de cenzură. Și chiar este o mare realizare, la o adică, faptul că AUR a reușit să demonstreze o practică veche în Parlament. Care pe mulți dintre aleșii neamului și pe apropiații lor i-au făcut oameni.

Dar dincolo de aberațiile și infatuările politicienilor ne izbește dimensiunea dezastrului. Nu mai puțin de 15.828 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Acestea li se adaugă celorlalte zeci de mii de cazuri confirmate numai în ultima săptămână, iar adunate au pus pe butuci sistemul medical. Până acum, au fost răpuse de infecția cu noul coronavirus 41.130 de persoane, 363 numai în ultimele 24 de ore. În spitale sunt internați 18.000 de pacienți COVID, dintre care 1.729 în secțiile ATI (cu forme grave de boală). 442 sunt pacienți minori, iar dintre aceștia 38 sunt internați în secțiile ATI.

sursa foto: foto infotulcea.ro

- Advertisement -

More articles

Latest article