Teleormănenii au trimis în Camera Deputaților, la alegerile din decembrie anul trecut, cinci reprezentanți, dintre care trei membri de frunte ai PNL și alți doi ai PSD. Costel Barbu, Calotă Florică Ică, Paul Stancu, Florin Piper Savu și Maria Stoian sunt cei cinci deputați de Teleorman, care cel puțin teoretic ar trebui să le reprezinte teleormănenilor interesele în camera inferioară a Parlamentului. Pentru cele două mandate de la Senat, norocoșii au fost liberalul Eugen Pîrvulescu și social-democratul Dănuț Cristescu. Și aceștia, la fel ca cei cinci deputați, au cerut votul de încredere teleormănenilor pentru a le reprezenta interesele în Parlament.
Iar pentru ce se presupune că prestează pentru teleormăneni în Camera Deputaților și Senat, cei șapte sunt recompensați regește – indemnizații lunare nete de peste 10.000 de lei, diurne, bani de cazare, transport gratuit, bani pentru cheltuielile cu birourile din circumscripție și alte beneficii la care un om care muncește pe salariul minim pe economie nici nu viseză.
Potrivit Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicată, deputații și senatorii primesc, pe durata exercitării mandatului, o indemnizație lunară, stabilită prin lege (Art.42). Conform anexei IX1 din legea menționată, aleșii primesc o indemnizație corespunzătoare unui coeficient de ierarhizare, mai exact coeficientul de 9,9 înmulțit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (coeficientul maxim este al președintelui – respectiv 12).
Începând cu luna ianuarie a acestui an, când salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a crescut la 2.300 lei, senatorii și deputații primesc lunar suma brută de 22.770 lei – din care în mână primesc 10.951 lei. Iar aceasta este indemnizația pentru deputații și senatorii fără funcții în comisiile parlamentare ori structurile de conducere ale Camerei Deputaților ori Senatului. Câte 10.951 de lei lunar primesc toți cei cinci deputați de Teleorman, care nu au funcții în Parlament. Lucrurile se schimbă la Senat, unde pentru că este secretar al Biroului Permanent al Senatului, Eugen Pîrvulescu are o indemnizație de 12.776 de lei/lună, în timp ce pentru funcția de secretar al Comisiei de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Dănuț Cristescu primește 11.194 de lei/lună.
Însă pe lângă indemnizația lunară brută de aproape 23.000 de lei, aleșii beneficiază de multe alte avantaje. Astfel, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov primesc o diurnă de deplasare de 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare zi de muncă în Capitală, ceea ce se traduce în alți aproximativ 400 de lei pentru zilele în care lucrează. Pentru că, se știe deja, săptămâna de lucru a parlamentarilor are cel mult trei zile, joia și vinerea fiind alocate activității în circumscripție.
Alți cel puțin 10.000 de lei mai intră, lunar, în conturile deputaţilor şi senatorilor, în cazul în care aceștia nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Sunt bani pe care aleșii îi primesc pentru a-şi plăti cazarea, în acest caz fiind suficientă numai o declaraţie pe propria răspundere.
“Deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti sau judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în municipiul Bucuresti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotarârea birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, în functie de resursele bugetare, dar nu mai putin de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, se arată în Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Mai mult, aleşii din Parlament au dreptul la paşaport diplomatic şi beneficiază, de asemenea, și de un abonament telefonic plătit din bugetul Camerei Deputaților și Senatului.
Pe de altă parte, deputaţii şi senatorii mai beneficiază de o sumă forfetară care ar trebui să acopere cheltuielile pentru birourile parlamentare din teritoriu, respectiv salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi şi alte cheltuieli pentru desfășurarea activității. Suma forfetară are o valoare de o indemnizaţie şi jumătate brut pe lună, ceea ce în traducere liberă înseamnă alți peste 20.000 de lei.
La capitolul birouri parlamentare în teritoriu, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Camerei Deputaților, Maria Stoian (PNL) are trecute în cont două cabinete, la Alexandria și Zimnicea, Paul Stancu (PSD) are trei cabinete, dintre care două la Alexandria și unul la Zimnicea, colegul său de partid Florin Piper Savu are tot trei, la Alexandria, Roșiori de Vede și Turnu Măgurele, Calotă Florică Ică (PNL) are trei cabinete (la Alexandria, Turnu Măgurele și Talpa), iar Costel Barbu (PNL) are două cabinete, la Alexandria și Roșiori de Vede, cu toate că prin luna martie acesta din urmă se lăuda că a deschis un birou parlamentar și la Turnu Măgurele. În ceea ce-i privește pe cei doi senatori de Teleorman, datele publicate pe pagina de internet a Senatului nu oferă informații despre numărul și adresele birourilor din teritoriu.