teleormaneanul.ro

Niciun parlamentar din județ printre inițiatorii proiectului de lege care prevede acordarea de vouchere culturale elevilor

Must read

Elevii ar putea să primească bonuri de valoare pentru a-și cumpăra cărți, pentru a merge la spectacole sau pentru a participa la diverse cursuri, dacă o propunere de lege adoptată, luni, de Senat va trece și de votul decisiv din Camera Deputaților. Inițiativa legislativă, susținută de aproape o sută de parlamentari, între care deputații Marcel Ciolacu, Natalia Intotero și Alexandru Rafila (PSD), deputatul George Simion (AUR) sau senatorul Monica Anisie (PNL), prevede că elevii vor primi bonuri culturale, în valoare de 250 de lei, pe care le-ar putea utiliza pentru achiziția de cărți, pentru a merge la spectacole de teatru, operă ori circ, și pentru a urma o serie de cursuri de artă.

- Publicitate -

Practic, potrivit proiectului de lege, elevii ar urma să primească bonuri în valoare de 250 de lei, pe care să le folosească pentru plata unor: cărți pe suport de hârtie, în format digital sau cărți audio; bilete și abonamente pentru reprezentații la teatru, operă, operetă, balet, dans, circ; bilete pentru accesul la expoziții/ galerii de artă, în muzee, la târguri/ festivaluri de artă, parcuri naturale, monumente; cursuri de artă (balet, muzică, pictură, sculptură, dans, actorie, regie, canto, fotografie, meșteșuguri etc.); ateliere/ workshop-uri de artă; abonamente la biblioteci, publicații cu caracter literar.

Proiectul de lege mai prevede și că bonurile culturale vor fi emise fie în format tipărit, fie în format electronic, vor fi valabile 12 luni de la emitere și vor conține, cel puțin, următoarele informații: numele și adresa emitentului; valoarea nominală a bonului; perioada de valabilitate; spațiu pentru nume, prenume, cod numeric personal al celui/ celei care poate utiliza bonul; interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte servicii decât cele amintite; spațiu pentru înscrierea denumirii evenimentului/ produsului cultural achiziționat și aplicării ștampilei furnizorului.

De menționat ar fi că niciunul dintre cei cinci deputați și cei doi senatori ai județului nu se află printre susținătorii proiectului de lege. Nici la deputatul Costel Barbu (PNL) care, în cel aproape un an scurs de la alegerile parlamentare, și-a trecut în cont opt initiative legislative, nici la deputatul Calotă Florică Ică (PNL), care are 12 proiecte de lege initiate de la preluarea mandatului, nici la Paul Stancu (PSD) care are opt inițitative legislative trecute în cont, nu apare inițiativa legislativă prin care se aprobă acordarea de bonuri culturale elevilor.

Proiectul de lege nu apare nici în contul Mariei Stoian (PNL) care, de la preluarea mandatului, a semnat 25 de proiecte de lege, dintre care unul a fost retras. De altfel, Maria Stoian s-a arătat mai preocupată de instituirea Zilei Naționale a Alergătorului, de repatrierea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni sau de “asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix”, judecând după inițiativele legislative trecute în contul deputatului PNL.

Proiectul de lege nu se regăsește nici printre cele 25 susținute de deputatul PSD Florin Piper Savu, cu toate că acesta, profesor de meserie, a avut numeroase declarații politice care tratau subiecte de interes din educație.

În fine, nici cei doi senatori de Teleorman, Dănuț Cristescu (PSD) și Eugen Pîrvulescu (PNL), nu se regăsesc printre inițiatorii proiectului de lege care prevede acordarea de bonuri valorice copiilor. De menționat în cazul celor doi este însă faptul că, la votul dat, luni, în Senat, atât Dănuț Cristescu, cât și Eugen Pîrvulescu au votat favorabil proiectul de lege.

- Advertisement -

More articles

Latest article