teleormaneanul.ro

Ministerul Fondurilor Europene nu decontează tabletele pentru elevii din Alexandria, “bugetul alocat fiind epuizat”

Must read

Anul trecut, în plină campanie electorală, partidul aflat la guvernare promitea fonduri pentru achiziția a 500.000 de echipamente electronice (tablete), cu ajutorul cărora copiii să-și poată desfășura activitățile educative în sistem online, în context pandemic. Și, spunea chiar ministrul Educației de la acea vreme, actualul senator Monica Anisie, în cadrul unei vizite în Teleorman, drept responsabile de achiziție au fost desemnate autoritățile locale, în speță primăriile, decontarea urmând să fie făcută ulterior de Ministerul Fondurilor Europene.

- Publicitate -

„Guvernul României a aprobat, deja, o ordonanță de urgență prin care au fost alocate 175 de milioane de euro pentru echipamente electronice ce pot fi achiziționate de școli și autoritățile publice locale (…) Vorbim despre o achiziție pe care o face autoritatea publică locală, nu o face Ministerul Educației, autoritatea publică locală poate achiziționa, așa cum poate și unitatea de învățământ. Fondurile sunt europene (…) iar fiecare autoritate publică locală ar putea să facă această achiziție și să deconteze banii”, spunea Monica Anisie, în luna august a anului trecut, într-o vizită făcută în Teleorman.

Una dintre primăriile din județ care au cumpărat echipamente electonice a fost Primăria Alexandria. Astfel, 1.054 de tablete au ajuns, la începutul anului școlar trecut, la elevii unităților de învățământ din municipiul reședință de județ, pentru ca aceștia să-și poată desfășura activitățile în bune condiții.

Ulterior, autoritatea locală a întreprins demersurile necesare pentru a-și recupera banii, așa cum promisese ministrul educației. Prin urmare, încă din luna ianuarie a acestui an, Primăria Alexandria a depus spre finanțare proiectul cu titlul “Asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul on-line prin achiziția de echipamente IT mobile/tablete școlare”, prin care se urmărea decontarea cheltuielilor în valoare de 1.014.953,74 lei pentru achiziția tabletelor din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat.

Și, pentru că a trecut aproape un an de la depunerea proiectului, iar banii s-au lăsat așteptați, municipalitatea alexăndreană a întrebat ministerul care este stadiul decontării banilor cheltuiți pentru achiziția deechipamente electronice.

Răspunsul Ministerului Fondurilor Europene a fost făcut public, joi, de Primăria Alexandria, autoritatea locală fiind informată că banii nu vor veni prea curând, pentru că au fost epuizate fondurile alocate.

“(…)Cererea de finanțare cod SMIS 149172, cu titlul << Asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul on-line prin achiziția de echipamente IT mobile/tablete școlare>>, depusă de către Primăria Municipiului Alexandria (…), nu a intrat în cadrul etapei de evaluare, bugetul alocat fiind epuizat”, se arată în răspunsul primit de Primăria Alexandria.

- Advertisement -

More articles

Latest article