Focurile nesupravegheate în spații deschise, țigările nestinse aruncate la întâmplare ori incendierea vegetației în scopul distrugerii, fără luarea măsurilor de propagare la vecinătăți, au fost cauzele care au condus, în ultima săptămână, la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza localităților Crevenicu, Blejești, Orbeasca (DJ504), Sericu, Brânceni, Zimnicea (DN51), Vârtoape, Perii Broșteni, Scurtu Mare, Videle, Crângu, Roșiorii de Vede și Gârcov (jud. Olt), a transmis ISU Teleorman.
Dintre aceste incendii, cel mai dificil de gestionat a fost cel de sâmbătă, 29 ianuarie, izbucnit în rezervația naturală de la Gârcov, unde focul, favorizat de vântul puternic, a distrus vegetația uscată pe o suprafață de cca. 70 de hectare. Pentru localizarea și lichidarea acestuia, în sprijinul pompierilor olteni, au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele, un echipaj de la Detașamentul Roșiorii de Vede și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Islaz, cu un număr de patru autospeciale de lucru cu apă și spumă.
După aproape șase ore de intervenție, incendiul a fost stins, iar pericolul pentru bunurile (solarii) și viața cetățenilor a fost eliminat. Circulația pe DN 54, care la un moment dat era inundat cu fum, se putea derula în condiții de siguranță.
Pompierii militari amintesc cetățenilor că incendierea vegetației uscate este interzisă, aceasta punând în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuințele, rețelele de electricitate, pădurile sau culturile agricole.
Vântul contribuie la propagarea flăcărilor, iar dacă incendiile se manifestă aproape de locuințe, pericolul este și mai mare. Cetățenilor li se recomandă să nu arunce resturi de țigară la întâmplare și nici bețe de chibrit.