teleormaneanul.ro

În ce condiții pot primi tinerii cu dizabilități alocație de stat până la 26 de ani

Must read

Tinerii cu dizabilități care urmează cursuri gimnaziale sau liceale pot primi alocație de stat până la împlinirea vârstei de 26 de ani, potrivit ordonanței de urgență care stabilește și majorarea cuantumului alocațiilor, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

- Publicitate -

Concret, OUG nr. 126/2021 stabilește, în primul rând, că alocațiile copiilor se vor majora de anul viitor. Însă actul normativ introduce o nouă prevedere legată de beneficiarii de alocație de stat, astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2022, vor putea primi alocație de stat pentru copii și tinerii cu handicap ce urmează o formă de învățământ preuniversitar, adică sunt în ciclul gimnazial sau cel liceal, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Mai mult, pe lângă tinerii cu handicap, de alocație de stat beneficiază și tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care “urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”, după cum stabilește Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Pentru tinerii care repetă anul școlar, prevederile legale prevăd că aceștia nu  beneficiază de alocație de stat, decât dacă îl repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Cuantumurile alocației de stat ce vor intra în vigoare din ianuarie 2022 sunt:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 243 lei pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 600 lei pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

De asemenea, începând din ianuarie 2023, alocațiile urmează să fie majorate cu rata medie anuală a inflației stabilită de Institutul Național de Statistică.

- Advertisement -

More articles

Latest article