Camera Deputaților a decis, în calitate de for decizional, la finalul lunii trecute, ca în situația în care se vând case și terenuri pe o sumă mai mică decât valoarea minimă de piață, impozitul datorat statului să fie calculat la nivelul valorii de piață și nu la valoarea declarată de vânzător și de cumpărător, așa cum prevede în prezent Codul Fiscal. Au votat proiectul de act legislativ deputații de Teleorman Costel Barbu (PNL) și Florin Piper Sacu și Paul Stancu (PSD), în timp ce deputații PNL Maria Stoian și Ică Calotă nu au fost prezenți la vot, potrivit site-ului Camerei Deputaților.
Proiectul de lege a trecut de votul Senatului în luna octombrie, iar după votul decisiv al Camerei Deputaților va merge la președinte, pentru promulgare. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai are nevoie de promulgare și publicare în Monitorul Oficial.
„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață”, prevede proiectul de lege. De asemenea, proiectul de act legislativ mai prevede: „Camerele Notarilor Publici actualizează cel puțin o dată pe an, studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică direcțiilor generale regionale ale finațelor publice din cadrul ANAF”.
Concret, prin acest proiect de lege autoritățile vor să evite situațiile în care la stat ajunge un impozit mai mic decât ar trebui, dacă părțile se pun de acord asupra unui preț mai mic decât cel al pieței, la vânzarea unei case sau a unui teren.
În prezent, Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de părți indiferent dacă aceasta este sau nu sub nivelul pieței. Ulterior, tranzacțiile cu preț stabilit sub nivelul pieței trebuie raportate la ANAF de către notari, regulă care o să dispară odată cu intrarea în vigoare a actului normativ adoptat de Parlament.