teleormaneanul.ro

Imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat – Deputații de Teleorman au votat favorabil proiectul de lege

Must read

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 250 voturi “pentru”, proiectul de lege care prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.
„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, se arată în proiectul de lege.
Potrivit proiectului de lege, programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat va avea două componente, respectiv un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și un altul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

- Publicitate -

În schimb, proiectul de act legislativ prevede că, odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute o perioadă de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare.

O altă condiție face referire la caracteristicile imobilului ce va fi consolidat, astfel că, prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de cel puțin P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.
Finanțarea dată în cadrul programului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi nerambursabilă, în timp ce pentru firme sumele necesare vor fi acordate sub forma unui ajutor de stat.

“În baza cercetărilor realizate la nivel național, prin intermediul proiectului RO RISK, rezultă că aprox. 75% din populație (din care 65% din populația urbană) și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului de cutremur. Mai mult, 60–75% din activele fixe ale României, care contribuie la 70–80% din produsul intern brut (PIB) al țării, se află în zone seismice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege adoptat de Parlament.

Au votat în favoarea proiectului de lege atât deputații PSD Florin Piper Savu și Paul Stancu, cât și deputații PNL Costel Barbu, Maria Stoian și Calotă Florică Ică.

- Advertisement -

More articles

Latest article