585 de focare de pestă porcină africană erau active, la nivel național, la data de 28 octombrie, 111 dintre acestea în localitățile din Teleorman, se arată în cea mai recentă informare dată publicității de Autorittatea Națională Sanitară Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, din totalul focarelor active, 21 sunt în exploatații comerciale și alte trei în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 376.938 de porcine (animale afectate din focarele active).
De asemenea, în intervalul 22 – 28 octombrie au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană, dintre care două în Teleorman, și au fost stinse alte 30, niciunul din județul Teleorman.
De la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În Teleorman, potrivit cifelor oficiale, au fost diagnosticate 492 de cazuri la mistreți găsiți morți și alte 50 la mistreți vânați.
Autoritățile transmit că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul comitetelor locale de combatere și control a bolilor.