teleormaneanul.ro

Dezbatere pe tema efectelor pandemiei asupra învățământului, organizată de Centrul EUROPE DIRECT Teleorman

Must read

Centrul EUROPE DIRECT Teleorman a organizat vineri, la Roșiori de Vede, dezbaterea „Efectele pandemiei asupra învăţământului românesc”, în cadrul căreia au fost discutate consecințele pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra unuia dintre cele mai sensibile domenii – învățământul, dar și despre ce anume ar trebui făcut pentru ca efectele să fie diminuate.

- Publicitate -

Alături de Aura Bărbuț și Marinela Rușanu, care au pus bazele centrului, au participat la eveniment eurodeputatul Victor Negrescu, deputatul PSD Florin Piper, directorul cancelariei Instituției Prefectului, Adelina Sfăt, primarul municipiului, Valerică Cîrciumaru, dar și reprezentanți ai instituţiilor de învăţământ teleormănene, elevi și voluntari.

„Este foarte bine să fim informați. Și dacă noi românii avem încredere mare în Uniunea Europeană, mai mare mult față de media Uniunii Europene, este bine să cunoaștem în detaliu și cât mai aproape de adevăr. În viitorul apropiat și depărtat eu imi exprim convingerea că acest birou de informare de la Roșiori de Vede va avea o activitate de amploare, mă bazez în continuare pe entuziasmul celor două colege, iar eu le asigur că sprijinul meu va fi unul necondiționat”, a spus primarul de la Roșiori de Vede, în deschiderea evenimentului.

La rândul său, deputatul PSD Florin Piper a vorbit despre cum s-a văzut pandemia din poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai apoi, din cea de deputat în Parlamentul României.

“La începutul acestei pandemii, eram vicepreședinte al Consiliului Județean, și vreau să spun că sunt la curent cu toate eforturile pe care administrațiile publice județene, locale le-au făcut pentru a asigura condițiile necesare astfel încât viața să continue, au făcut eforturi financiare extraordinare, eu cred că greul în această pandemie, în ce privește finanțarea, l-au dus administrațiile publice locale și județene și bineînțeles cei care s-a aflat în linia întâi, fie că e vorba de medici, de angajații din învățământ, de toți cei care au luptat direct cu pandemia. Cunosc foarte mulți dascăli care încă de la debutul epidemiei au făcut eforturi extraordinare – și-au cumpărat din banii lor dispozitive pentru a derula cursurile online. Eforturi extraordinare au făcut și părinții, dar și elevii. Învățământul online a fost un eșec, spun eu și spun și specialiștii. Unul dintre motivele care au dus la eșecul învățământului în online este faptul că școala românească a stat cel mai mult timp în online, s-au pasat responsabilități de la Ministerul Educației la Ministerul Sănătății, mai apoi înapoi la administrațiile locale”, a spus Florin Piper. Deputatul PSD a vorbit și despre pragul de 60% pentru profesorii vaccinați, pentru ca elevii să mearga fizic la școală, dar și despre testarea în școli, despre care s-a vorbit încă de la debutul epidemiei, dar care nici acum nu a fost pusă în practică.

Adelina Sfăt, director de cancelarie la Instituția Prefectului încă de la debutul epidemiei, spune în schimb lucrurile au fost învățate din mers, că nu a avut nimeni un manual de gestionare a pandemiei și că “oricât de bine ar fi stat sistemul de situații de urgență, pandemia aceasta a fost peste”. De asemenea, spune Adelina Sfăt, este esențial ca atenția să se îndrepte și către latura psihologică, în contextul în care școala nu este doar locul în care copiii merg pentru a acumula cunoștințe, ci și locul în care socializează.

“E timpul să lăsăm puțin orgoliile politice la o parte și să lăsăm timpul să demonstreze dacă anumite acțiuni au fost întreprinse corect. Cred că încă nu am depășit acest val 4, cred că trebuie să ne uităm înainte. Am fi ipocriți să spunem că, la începutul pandemiei, cineva știa care va fi situația. Ne uitam la televizor și ni se părea că suntem într-un film și oricât de pregătiți am fi fost, oricât de bine ar fi stat sistemul nostru de situații de urgență, pandemia aceasta a fost peste. Într-adevăr, autoritățile locale s-au pliat, dar totul a fost învățat din mers. Nimeni nu a avut procedura pandemiei de coronavirus disponibilă. Pandemia aceasta, dincolo de a fi o criză sanitară, a fost și continuă să fie o criză a educației, ca să fac referire directă la subiectul nostru de astăzi. Aș fi vrut să lăsăm un pic orgoliile acestea politice la o parte și să mergem mai mult pe partea aceasta de mecanism de reziliență pe care Uniunea Europenă a numit-o în interesul țărilor Uniunii Europene și m-a bucurat că unul dintre pilonii pe care s-a sprijinit mecanismul și care a trebuit să fie preluat și de planul național a fost acesta – fonduri pentru tineret și pentru copii. Auzim în permanență că tinerii sunt viitorul. Nu, tinerii sunt prezentul, pentru că modul în care tinerii se prezintă este de fapt realitatea din societate. Și atunci, informați, ar trebui să apăsăm butoanele care trebuie, astfel încât să ajungem să avem acele rezultate pe care le vrem cu toții”, a spus Adelina Sfăt, în cadrul dezbaterii.

Centrul EUROPE DIRECT Teleorman este un proiect al Bibliotecii Municipale „Gala Galaction” Roşiori de Vede, destinat comunităţii judeţului Teleorman şi  finanţat de Comisia Europeană şi Consiliul Local al Municipiului Roşiori de Vede. Centrul EUROPE DIRECT Teleorman se adresează, fără discriminare, tuturor cetăţenilor care caută informaţii privind oricare dintre domeniile de activitate ale instituţiilor Uniunii Europene.

- Advertisement -

More articles

Latest article