teleormaneanul.ro

Deputatul Calotă Florică Ică propune ca Legea privind diminuarea risipei alimentare să devină obligatorie – Obligații pentru agenții economici și autoritățile publice

Must read

Un grup de parlamentari, între care deputatul PNL de Teleorman Calotă Florică Ică, au inițiat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Concret, potrivit inițiativei legislative care a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere, la finalul lunii trecute, semnatarii urmăresc ca măsurile de prevenire a risipei alimentare să devină obligatorii pentru agenții economici și să fie introduse, totodată, și obligații pentru autoritățile și instituțiile care ar putea ajuta la combaterea acesteia.

- Publicitate -

În acest sens, conform proiectului de lege, firmele vor avea obligația de a implementa măsuri ca vânzarea la preț redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea valabilității, redistribuirea gratuită a alimentelor către operatorii receptori sau consumatori finali, utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor, trimiterea produselor alimentare alterate pentru transformarea în compost sau biogaz.
Mai mult, proiectul de lege prevede și introducerea unei prevederi ce vizează firmele din industria ospitalității, care vor  fi nevoite să permită clienților să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.

De asemenea, proiectul de lege vizează și o serie de atribuții pentru autoritățile și instituțiile administrației publice, respectiv: obligația pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în consultare cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, de a întocmi strategia națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare care trebuie actualizată o dată la cel mult cinci ani; implementarea măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare de către instituții, acolo unde sunt gestionate produse alimentare; crearea unei platforme naționale de către MADR pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici și cei receptori să introducă informațiile obligatorii conform legii deja existente (această platformă ce ar trebui finalizată până la 1 ianuarie 2025).

De menționat ar fi că neintroducerea în această platformă a planului de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse sau rezultatele obținute, va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei, însă această sancțiune nu va viza microîntreprinderile și întreprinderile mici, prevede proiectul de lege.

Proiectul de lege poate fi consultat, în întregime, accesând următorul link – https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b334&an_cls=2022 .

În prezent, Legea nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, modificată în anul 2018, prevede că agenții economici pot lua măsuri de combatere a risipei alimentare, dar nu sunt obligați în vreun fel să facă acest lucru. Important de știut este faptul că firmele care donează alimentele beneficiază de o serie de facilități fiscale, cum ar fi reducerea impozitului, precum și scăderea bazei de impozitare.

- Advertisement -

More articles

Latest article