teleormaneanul.ro

Deputatul Calotă Florică Ică – declarație politică pe tema “TVA zero la alimente”

Must read

În prezent legislația comunitară permite utilizarea cotelor reduse de TVA, față de cota standard, dar nu mai mici de 5% pentru anumite produse și servicii, însă acest lucru e pe cale să se schimbe odată cu noul sistem de TVA, care permite statelor member UE posibilitatea reducerii TVA până la 0% pentru anumite bunuri și servicii. Noua prevedere va putea fi transpusă în legislațiile naționale până în anul 2023, iar scopul este acela de a oferi guvernelor statelor membre mai multă flexibilitate în aplicarea cotelor de TVA, oportunitatea de a recupera pierderile generate de pandemie, precum şi de a investi în transformarea verde şi digitală, a explicat deputatul PNL Calotă Florică Ică, într-o declarație politică.

- Publicitate -

“În prezent, legislaţia comunitară permite utilizarea cotelor reduse de TVA faţă de cota standard, dar nu mai mici de 5%, pentru o listă de produse şi servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA.

Noul sistem de TVA care le va permite statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA până la 0% la anumite bunuri şi servicii, printre care şi alimentele, va fi adoptat în acest an şi va putea fi transpus în legislaţiile naţionale, cel târziu în 2023.

Intenţia este de a oferi guvernelor statelor membre mai multă flexibilitate în aplicarea cotelor de TVA, oportunitatea de a recupera pierderile generate de pandemie, precum şi de a investi în transformarea verde şi digitală.

Propunerea de modificare a Directivei de TVA vizează 24 de categorii de produse din domeniile mediului, digitalizării şi sănătăţii. O rată sub 5% va putea fi aplicată pentru anumite categorii de produse şi servicii, precum livrarea de alimente, apă, produse farmaceutice, echipamente medicale, transportul de persoane şi bagaje, livrarea de cărţi, reviste, ziare şi livrarea de panouri solare.

În prezent, în România, cotele aplicabile livrării produselor alimentare sunt de 9%, respectiv 5%, dacă acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant/catering şi dacă sunt produse de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale certificate corespunzător. Astfel, România poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru acele categorii de bunuri, inclusiv alimentele, în contextul creşterii ratei inflaţiei la un nivel fără precedent în ultimii zece ani.

Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai afectat dintre toate industriile, pentru că, pe lângă creşterile de la gaze, energie şi combustibili, avem şi aproape dublarea preţului la grâu.

Conform specialiştilor, TVA-ul de 0% pentru alimente reprezintă o soluţie temporară pentru reducerea inflaţiei, fiind necesare şi alte politici pentru gestionarea valului inflaţionist. Fondul Monetar Internaţional recomandă să fie luate acţiuni mai concentrate şi direcţionate, cum ar fi ajutorul în cazul gospodăriilor care sunt împinse în sărăcie.

Consider că, după transpunerea directivei, pentru ca TVA-ul 0% la alimente să îşi producă efectele şi să vină în sprijinul politicii antiinflaţioniste, va fi necesar să fie luate în considerare situaţia bugetară din acel moment, precum şi politica fiscal bugetară”, spune deputatul PNL Calotă Florică Ică în declarația politică “TVA zero la alimente”.

- Advertisement -

More articles

Latest article