Agricultura devine un domeniu strategic și, totodată, garantul securităţii alimentare a continentului, în condițiile în care războiul ruso-ucrainean nu dă semne că s-ar termina, iar efectele pandemiei de COVID-19 sunt resimțite încă, explică deputatul PNL Calotă Florică Ică într-o declarație politică. Însă, potrivit parlamentarului liberal, pentru România, “această perioadă reprezintă o şansă pentru a-şi creşte relevanţa agricolă regională şi pentru a valorifica cererea la nivelul Uniunii Europene pentru proteina vegetală şi animală”.
“După aproape 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, asistăm la un nou război, care se desfăşoară aproape de graniţele ţării.
Pentru România, Ucraina reprezintă un partener important. Însă conflictul afectează în mod direct bunul mers al campaniei agricole de primăvară. Fermierii ucraineni se confruntă cu lipsa fertilizanţilor şi cu faptul că sunt constrânşi de a cultiva suprafeţe mai mici. Iar pentru a preveni o criză alimentară în ţară, Ucraina a limitat exportul de cereale.
Unii analişti sunt de părere că, deşi ideea unei posibile crize alimentare este tot mai vehiculată, acest scenariu negativ este puţin probabil, întrucât balanţa proprie a Uniunii Europene de producţie şi consum al cerealelor şi oleaginoaselor este pozitivă.
Pentru ţara noastră, această perioadă reprezintă o şansă pentru a-şi creşte relevanţa agricolă regională şi pentru a valorifica cererea la nivelul Uniunii Europene pentru proteina vegetală şi animală.
Conflictul armat de la graniţa ţării noastre a pus în prim-plan siguranţa alimentară, iar acest lucru a dus la adoptarea de măsuri interne rapide şi eficiente.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, investiţiile în agricultură au crescut cu 75% în ţara noastră. În primele patru luni ale anului, infuzia de capital în agricultură a depăşit 300 de milioane de euro.
Proiectele aflate în curs de derulare vizează construirea de ferme, unităţi de procesare, sere şi depozite pentru legume şi fructe. Majoritatea acestor proiecte sunt cu bani europeni.
Un aspect pozitiv al situaţiei actuale este că s-au înfiinţat pe teritoriul ţării mai multe cooperative agricole. Fermierii au realizat că este în avantajul lor şi că astfel pot accesa mai uşor bani europeni pentru proiectele şi investiţiile lor.
Cele mai multe construcţii noi în agricultură sunt în judeţele Constanţa, Satu Mare, Bihor, Arad şi Harghita, iar cele mai multe proiecte sunt în sectorul zootehnic, acolo unde siguranţa alimentară este mai vulnerabilă. Însă investiţii majore în ţară se fac şi în sectorul legumicol şi cel al lactatelor.
Cu un război care nu pare să se termine prea curând, efectele pandemiei pe care încă le resimţim, inclusiv schimbările climatice tot mai accentuate, consider că agricultura devine un domeniu strategic şi garantul securităţii alimentare a continentului”, arată deputatul Calotă Florică Ică în declarația politică.