“Algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică de COVID-19”, inclus în Planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unităţile sanitare, de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, precum şi de medicii de familie, a fost publicat în Monitorul Oficial, duminică seară.
Potrivit algoritmului cuprins în Ordinul pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, pacientul cu simptomatologie specifică de COVID-19 trebuie să sune, pentru început, la medicul de familie, iar următorul pas este efectuarea testării în vederea confirmării, care se poate face în mai multe locuri, printre care medicul de familie, un laborator, o farmacie sau la camera de gardă a unui spital.
De asemenea, algoritmul mai prevede și ce trebuie făcut în cazul unui test pozitiv (evaluare clinică de către medicul de familie și după caz, imagistic și
biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare) și al unui test negativ (stabilirea diagnosticului și a conduitei de tratament), dar şi în cazul unei simptomtologii grave sau critice.
Totodată, sunt menţionate în algoritm și criteriile de internare pentru pacienţii cu COVID-19, precum şi criteriile de externare şi vindecare a acestora.
La nivelul județului Teleorman se înregistra duminică, 9 ianuarie, o rată de infectare de 0.36, în creștere față de perioada precedentă. Din cele 97 de localități ale județului, în opt se înregistra o rată de infectare mai mare de un caz la mia de locuitori, la data menționată.