Guvernul a alocat, miercuri, din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, 1 miliard de lei pentru primăriile din România, iar “o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și de protecție a copiilor, plătite de consiliile județene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Așa cum s-a întâmplat și la alocările anterioare, sumele de bani date de guvernanți nu au nicio legătură cu ce au cerut primarii. Mai pe scurt, Guvernul interimar condus de Florin Cîțu a împărțit „sărăcia”, cu mențiunea că din ecuație primarii PNL au ieșit în avantaj. Cel puțin în județul Teleorman, unde niciunul dintre cele trei municipii – Alexandria, Roșiori de Vede și Turnu Măgurele, conduse de primari PSD, nu a primit niciun ban, cu toate că au cele mai mari cheltuieli pentru combaterea pandemiei de COVID-19, nemaipunând la socoteală investițiile, rețelele de învățământ sau cheltuilelile de asistență socială.
De altfel, potrivit unor surse, cele trei primării sunt singurele care, deși au solicitat sume de bani, așa cum li se cerea în adresa primită de la guvernanți, nu au primit nimic la alocare.
Primarul Alexandriei, Victor Drăgușin spune că nu este o surpriză faptul că reședința de județ nu a primit nimic, fiind a treia alocare de acest fel când cel mai mare oraș din Teleorman nu primește niciun leu de la Guvern. Acesta a precizat că a cerut aproape 3.000.000 lei, bani necesari pentru confinanțare și cheltuieli de funcționare și că acum va fi nevoit să se descurce cu ce are și să renunțe la alte categorii de cheltuieli.
Nici Consiliul Județean Teleorman nu a fost prea norocos la împărțirea banilor, având în vedere că a primit numai 2.609.000 lei, cu toate că suma solicitată era, spune Adrian Gâdea, de peste 32.000.000 de lei.
Coincidență sau nu, „campioane” la alocarea de bani din Fondul de Rezervă sunt însă primăriile de la Botoroaga (650.000 lei), Buzescu (600.000 lei), Călinești (600.000 lei), Drăgănești Vlașca (600.000 lei), Moșteni (600.000 lei) și Scrioaștea (600.000 lei), care au primari PNL. Totodată, Primăria Bragadiru, tot cu primar PNL, a primit 550.000 lei, în timp ce câte 500.000 lei au primit primăriile de la Ciuperceni, Cosmești, Dobrotești, Dracea, Gălăteni, Mereni, Nenciulești, Piatra, Pietroșani, Purani, Seaca și Talpa, toate cu primari liberali.
La polul opus, cele mai mici sume de bani au mers către primării conduse de primari PSD, respectiv Beciu, Beuca, Bogdana, Călmățuiu, Călmățuiu de Sus, Crângu, Fântânele, Frumoasa, Gratia, Islaz, Izvoarele, Orbeasca, Saelele, Salcia, Segarcea Vale, Sfințești, Siliștea, Slobozia Mândra, Tătărăștii de Jos, Uda Clocociov și Zâmbreasca, care au primit numai câte 50.000 lei din Fondul de Rezervă.
Nici celelalte două orașe din județ – Zimnicea și Videle – conduse tot de primari PSD nu stau prea bine, având în vedere că au primit câte 100.000 de lei, în contextul în care localități rurale cu mult mai puțini locuitori au primit câte 600.000 de lei.
Adresa către Prefecturi, prin care se cerea autorităților ca până pe 27 septembrie să transmită solicitările privind alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale a fost trimisă cu puțin timp înainte de congresul PNL, în urma căruia a fost ales președinte Florin Cîțu. Atunci, lideri ai USR-PLUS și nu numai l-au acuzat pe Florin Cîțu că nu urmărește decât să cumpere voturile primarilor. Adresa era semnată de ministrul dezvoltării, Cseke Attila, iar primarii au solicitat sumele de bani de care au nevoie pentru cheltuieli de cofinanțare, dar și pentru chletuieli curente și urgențe.