Ziua Imnului Național a fost marcată, vineri, la Alexandria, printr-un ceremonial militar și religios, la care au luat parte subprefecții județului – Benone Rababoc și Gigi Iancu, președintele Consiliului Județean – Adrian Gâdea, viceprimarul Alexandriei – Ionela Ene, deputatul PSD Florin Piper, dar și șefi ai instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor deconcentrate din județ. De asemenea, au participat la eveniment și reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor nonguvernamentale, ai filialelor asociațiilor veteranilor de război, filialelor asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai revoluționarilor.
Evenimentul organizat pe platoul din fața Palatului Administrativ a debutat cu prezentarea onorului și intonarea Imnului național al României, a continuat cu oficierea serviciului religios, scurte alocuțiuni ale oficialilor prezenți și s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.
„Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848. La baza Imnului Național stă poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, din iunie-iulie 1848, stă la originea Imnului Național, iar muzica a fost compusă de către Anton Pann.
Alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului, Imnul Deșteaptă-te române! este considerat simbol național.