teleormaneanul.ro

Un simulacru de consultări cu o desemnare surpriză. Sau nu.

Must read

Klaus Iohannis s-a dat de trei ori  peste cap și s-a transformat din președintele voiajor în președintele jucător. Cel puțin cam asta ar fi concluzia zilei, în urma desemnării liderului USR Dacian Cioloș pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui viitor Executiv. Consultările au fost mai mult să fie, ar spune unii, având în vedere că liderii partidelor parlamentare și-au exprimat clar deciziile dinainte de a merge la Cotroceni. Aproximativ toate partidele, e adevărat, pentru că PNL a orbecăit câteva zile, oscilând între “Cîțu, nici nu discutăm altă variantă”, și “Acum, dacă nu o fi Cîțu nu e chiar tragedie”.

- Publicitate -

Social-democrații au spus clar că nu vor să audă altă variantă în afara organizării alegerilor anticipate, iar între timp să fie învestit un Guvern de “specialiști”. Ce înțelege Marcel Ciolacu prin “specialiști” și de unde îi scoate nu se știe. În rest, în stilu-i caracteristic, șeful PSD s-a înființat la Cotroceni vorbind mult și spunând nimic, dar “blindat” cu un președinte de consiliu județean și câțiva dintre primarii PSD care au primit bani puțini spre deloc la alocarea bugetară. De parca președintele nu știa că grosul a mers la PNL, în timp ce PSD s-a ales cu resturile.

Delegația USR a mers la consultări cu propunerea Dacian Cioloş pentru funcția de premier, fomarea “unui guvern rapid, continuarea alianței USR-PNL-UDMR și un program de guvernare cu calendar clar de implementat”, în timp ce AUR a rămas setat pe varianta alegerilor anticipate, iar până la anticipate învestirea unui guvern de tehnocrați.

Delegația UDMR i-a propus președintelui o soluție de criză – desemnarea unui prim-ministru din partea UDMR pentru o perioadă de șase luni până la rezolvarea crizei politice, iar varianta de premier ar fi chiar Kelemen Hunor. O propunere demnă de luat în calcul, la o adică, din moment ce românii au demonstrat clar că nu sunt în stare să se descurce singuri.

Iar desemnarea președintelui Klaus Iohannis în persoana liderului USR Dacian Cioloș, când nu se aștepa mai nimeni să existe o concluzie la finalul zilei, alta decât cea știută deja, și anume că nu există consens, a fost de natură să surprindă. Cel puțin teoretic. Ce înseamnă concret mutarea președintelui? Ar putea să însemne că lă dă ocazia celor de la USR să demonstreze că nu sunt în stare să refacă coaliția cu PNL, prin urmare un eventual Guvern Cioloș n-ar trece de Parlament, prin urmare ar fi nevoiți să-și recunoască înfrângerea și să accepte varianta PNL care, evident, ar fi Florin Cîțu. Sau nu, nu se știe, că liberalii se tot răzgândesc.

Și ar mai putea să însemne desemnarea președintelui Iohannis o strategie pe termen lung, în sensul că l-ar putea ajuta pe Dacian Cioloș să formeze o majoritate, care să voteze viitorul Guvern, care va fi nevoit să gestioneze cam cea mai mare criză sanitară și economică prin care a trecut țara în ultimii mulți ani. Rezultatul? Dacian Cioloș s-ar eroda suficiet până la următoarele alegeri prezidențiale, când n-ar mai reprezenta niciun pericol pentru prezidențiabilul PNL. Care va fi sau nu Alina Gorghiu, nu se știe, că liberalii se tot răzgândesc.

Între timp, pandemia își face de cap. În ultimele 24 de ore au murit alți 200 de oameni din cauza infecției cu noul coronavirus, iar de la debutul epidemiei aproape 40.000 de suflete au pierit după ce au contractat virusul. Spitalele sunt pline, personalul sanitar e sleit de puteri, pe oameni îi apucă panica și când se uită la știri, dar și când se gândesc că odată cu venirea frigului încep să vină și facturile la gaz și electricitate.

- Advertisement -

More articles

Latest article