teleormaneanul.ro

Trecerile de pietoni de pe drumurile europene, naționale și județene din interiorul localităților vor trebui semnalizate luminos

Must read

Autoritățile administrației publice locale vor fi nevoite să ilumineze toate trecerile de pietoni nesemaforizate, care trec prin interiorul localităților, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Actul legislativ are drept scop reducerea accidentelor rutiere care se petrec pe timpul nopții, iar vizate sunt trecerile de pietoni de pe drumurile europene, naționale și județene. Legea oferă însă și o perioadă de răgaz autorităților, obligația urmând să intre în vigoare abia peste un an.

- Publicitate -

Concret, Legea 278/2022 prevede că autoritățile locale vor fi nevoite să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni fără semnafor și care sunt semnalizate corespunzător. Iluminarea va trebui să se facă cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică „pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului”.

De asemenea, legea prevede și amenzi pentru neîndeplinirea obligațiilor de către autoritățile publice, urmând ca acestea să aibă o valoare cuprinsă între 21 și 100 de puncte de amendă. Astfel, amenda maximă ce va putea fi aplicată va fi de 14.500 lei, dacă ne raportăm la punctul de amendă din prezent, care este plafonat la valoarea de 145 lei.

- Advertisement -

More articles

Latest article