teleormaneanul.ro

Tentativă de fraudă în numele ANAF – Un fals inspector al instituției cere sume de bani în criptomonede

Must read

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenția contribuabililor asupra faptului că unele persoane se folosesc în mod ilegal de calitatea de inspector fiscal și cer bani în numele instituţiei, exemplificand prin cazul unui individ care a încercat să obțină peste 2.000 de dolari în criptomoede. În cazul prezentat, solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, anafro@europe.com, transmite sursa citată.

- Publicitate -

Reprezentanții ANAF precizează și că, în cazul în care urmează să verifice situaţia fiscală a unei persoane fizice, acea persoană va primi un aviz în prealabil.

ANAF, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situație: o persoană folosea, fără drept, o calitate oficială – inspector superior ANAF – și solicita sume de bani în numele instituției.

Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, anafro@europe.com.  Prin email s-au  transmis: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2178 USD!) precum și metoda de plată: crypto monede! Aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabililui, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie.

Menționăm că orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată,
pentru motive justificate), solicitarea de informaţii şi înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.
În plus față de elementele de mai sus, avizul conține:

  • rubrica  „persoana  de  contact” care se  completează  cu numele și prenumele  unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali și numărul de telefon la care acesta poate fi contactat;
  • mențiunea că la data începerii verificării situației fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul (locul unde se va desfășura verificarea situației fiscale personale) organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.

Avizul de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puțin 15 zile înainte de data  începerii  verificării  situației fiscal personale, prin modalitățile stabilite la art. 47 din Codul de procedură fiscală.
Odată  cu  avizul  de  verificare,  persoana fizică este înștiințată asupra drepturilor  și  obligațiilor  prevăzute de lege ce-i revin în desfășurarea procedurii de verificare a situației fiscale personale. La  data  începerii  verificării  situaţiei fiscale personale sau cu ocazia primei  întâlniri, organul  fiscal va prezenta persoanei fizice verificate legitimaţia şi ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului fiscal.

Eventualele sume de plată (creanțe fiscale) pot rezulta doar ca urmare a derulării unei verificări a situației fiscale personale, acestea fiind evidențiate în actul administrativ fiscal (decizie de impunere) emis de organul de verificare și comunicat persoanei fizice verificate.

- Advertisement -

More articles

Latest article