teleormaneanul.ro

Se consideră abandon de familie și ascunderea veniturilor în cazul stabilirii pensiei de întreţinere/ Proiect

Must read

Camera superioară a Legislativului are în dezbatere un proiect de lege care prevede că părinții care, atunci când se stabilește pensia de întreținere, nu declară sau ascund cu intenție veniturile obținute, vor putea fi acuzați de abandonarea familiei și vor risca inclusiv pedepse cu închisoarea. Mai exact, prin propunerea legislativă se sancționează fapta părintelui de a nu-și declara veniturile sau de a și le ascunde, total sau parțial, în procesul de stabilire sau actualizare a pensiei de întreținere.

- Publicitate -

Concret, potrivit inițiatorilor, în Codul penal, la secțiunea ce vizează abandonul de familie, se va introduce un nou alineat, respectiv: “nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească a pensiei de întreţinere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Așadar, nedeclararea cu intenție a veniturilor sau ascunderea acestora, totală sau parţială, când se stabilește pensia de întreținere, va fi considerată abandon de familie.

Proiectul de lege vizează însă și modificarea Codului civil, astfel că se introduce un nou alineat, care stabilește că “sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”.

Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege are drept scop „să garanteze pentru copil obținerea surselor financiare necesare traiului, educației și pregătirii sale profesionale, activităților extrașcolare, precum și altor nevoi sociale, raportat la posibilitățile financiare reale ale părintelui care datorează întreținerea”.

- Advertisement -

More articles

Latest article