teleormaneanul.ro

Șase școli din județ primesc bani de la Guvern pentru amenajarea de grupuri sanitare

Must read

126 de unități de învățământ preuniversitar de stat din țară, dintre care șase din Teleorman, sunt pe lista aprobată de Guvern, în ședința de miercuri, pentru alocarea de fonduri necesare pentru construirea de toalete în locul celor neconforme.

- Publicitate -

“Autoritățile locale vor avea de îndată, după aprobarea Hotărârii de Guvern, în bugete aceste sume. Este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei/școală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branșamente, la apă potabilă și canalizare; aceasta provine din bugetele autorităților locale. Revin: dacă această sumă va fi folosită, la finalul acestui an, vom mai avea în România doar 199 de școli. Nicio școală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri. Pentru o bună parte din ele, având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. În acest fel, dacă autoritățile locale vor utiliza suma pusă la dispoziție de guvern, vom elimina în scurt timp, total, această problemă care trenează de mult timp în sistemul de educație românesc – grupuri sanitare neconforme”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Educației Sorin Câmpeanu.

Potrivit hotărârii de Guvern, se aprobă repartizarea sumei de 10.078.000 lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2022, pentru continuarea lucrărilor de investiții demarate în anul 2021 în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Concret, prin actul normativ se nominalizează unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost cuprinse, în anul 2021, în HG nr. 1188/2021, ale căror lucrări de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate și care îndeplinesc, în anul 2022, condițiile de finanțare și ale căror sume prevăzute în hotărârea de Guvern aprobată în anul 2021 nu au fost utilizate până la 31 decembrie 2021. Fondurile repartizate vin în completarea sumelor alocate de la bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale.

La nivelul județului Teleorman primesc bani, potrivit actului normativ, Școala Gimnazială Bogdana, Școala Gimnazială Cervenia, Școala Gimnazială nr. 1 Ciuperceni, comuna Cosmești, Liceul Tehnologic Drăgănești Vlașca, Școala Gimnazială Sârbeni și Școala Gimnazială Scurtu Mare.

- Advertisement -

More articles

Latest article