teleormaneanul.ro

Recensământ 2022: Autorecenzarea, care aduce salariaților o zi liberă, se poate face din martie

Must read

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, a început marţi, 1 februarie, şi se va finaliza pe 13 martie, potrivit unui comunicat de presă transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea de-a doua etapă a recensământului, care constă în autorecenzare și care oferă salariaților posibilitatea de a-și lua o zi liberă plătită de angajator, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai. De asemenea, cea de-a treia etapă a recensământului, care constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic, se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

- Publicitate -

În premieră în statistica din România, în cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, iar chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză. Cealaltă metodă de recenzare este cea prin interviu, efectuată de un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tablete.

În cadrul recensământului, Institutul Naţional de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare în cadrul recensământului.

Potrivit Institutului Național de Statistică, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se realizează începând de anul trecut în toate statele membre UE, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

- Advertisement -

More articles

Latest article