teleormaneanul.ro

Primăriile pot cere bani pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

Must read

Unitățile administrativ-teritoriale pot cere fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED, anunță Agenția Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, din această săptămână, UAT-urile îşi pot crea conturile de utilizator în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar ulterior, începând cu data de 19 august, ora 10.00, solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

- Publicitate -

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal, prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică. Concret, se vor putea înlocui corpurile de iluminat public cu un consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED.

Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 1.947/2022, apărut spre finalul lunii iulie, finanțarea se acordă în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale, astfel:

  • pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori – finanțare de până la un milion de lei;
  • pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori – finanțare de până la două milioane de lei;
  • pentru orașe – până la trei milioane de lei;
  • pentru municipii de rang 0 – municipiul București – până la 50 de milioane de lei;
  • pentru municipii de rang I – până la șase milioane de lei;
  • pentru municipii de rang II – până la cinci milioane de lei.

Bugetul alocat sesiunii este de 500 de milioane de lei, iar finanțarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

- Advertisement -

More articles

Latest article