În prezent, Legea pensiilor prevede ca, în cazul decesului unuia dintre soți și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani, soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș. Acest lucru s-ar putea modifica însă, în sensul că ar putea beneficia de pensie de urmaș si soțul supraviețuitor din căsătoriile cu o durată mai mică de zece ani, dacă un proiect înregistrat, zilele trecute la Senat, prin care se dorește modificarea legii actuale, va fi adoptat de legislativ.
Concret, față de prevederile legale în vigoare în prezent, potrivit propunerii legislative care vizează modificarea Legii pensiilor (263/2010), acordarea pensiei de urmaș va fi posibilă în cazul mai multor persoane.
Odată adoptată modificarea, în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de zece ani, dar de cel puţin un an, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se va diminua cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7% pentru fiecare an de căsătorie care lipseşte din perioada de zece ani.
În prezent, Legea pensiilor prevede că “pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”, iar condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani. De asemenea, chiar dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin zece ani, soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș, iar în această condiție (durata între zece și 15 ani) valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Proiectul înregistrat la Senat mai prevede și luarea în considerare, la calculul anilor lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite sau speciale, a fracțiilor de an – luni sau zile, spre deosebire de situația actuală, când sunt luați în considerare numai anii întregi lucraţi în aceste condiții.
Din datele statistice furnizate de către Casa Naţională de Pensii Publice, din numărul total de 4,8 milioane de pensionari aflaţi în plata în luna iulie 2021, aproximativ 0,48 milioane (10%) reprezintă pensiile de urmaş, iar pensia de urmaş medie lunară este de 814 lei.