teleormaneanul.ro

Patru inițiative legislative susținute de deputatul Calotă Florică Ică în actualul mandat au devenit legi – Luna trecută a fost promulgată legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer

Must read

Patru dintre inițiativele legislative susținute de deputatul PNL de Teleorman Calotă Florică Ică în mandatul de parlamentar preluat în decembrie 2020 au fost adoptate de Legislativ și au devenit legi, cea mai recentă fiind cea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer.

- Publicitate -

Concret, odată adoptată de Parlament și promulgată de președinte, inițiativa legislativă prevede că supraviețuitorii de cancer vor avea dreptul ca, în cazul încheierii contractelor de asigurare, să refuze furnizarea de informații și documente despre boala suferită atunci când au trecut șapte ani de la data încheierii protocolului oncologic.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, arată legea.

Potrivit legii, în cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de  cinci ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Actul normativ prevede și că „distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

„În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (…) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, mai prevede actul normativ.

Legea mai stabileşte că nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

După promulgare, legea intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv începând cu data de 8 septembrie.

- Advertisement -

More articles

Latest article