teleormaneanul.ro

Ministerul Agriculturii: 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații, desecare și drenaj

Must read

Programul național de irigații se extinde, astfel că va crește cu 70% numărul amenajărilor de irigații noi, se are în vedere creșterea finanțării la 1,5 miliarde de euro, precum și prelungirea termenului de implementare, până în 2027, a anunțat Adrian Gâdea, președintele PSD Teleorman.

- Publicitate -

“Investițiile consistente și asigurarea sprijinului maxim posibil pentru fermierii români constituie preocupări constante pentru PSD, astfel încât să avem o cât mai mare siguranță alimentară. Măsurile sunt susținute ferm de PSD cu atât mai mult acum când deținem portofoliul agriculturii.

La inițiativa PSD, irigațiile redevin o prioritate națională, după ce investițiile din acest domeniu au fost oprite în guvernarea „de dreapta” marca Orban, Cîțu și Oros. Totodată PSD a reușit să convingă Coaliția de guvernare să solicite Comisiei Europene renegocierea PNRR, pentru a include irigațiile în proiectele cu finanțare europeană”, transmite președintele PSD Teleorman Adrian Gâdea.

Potrivit social-democratului, numărul de amenajări de irigații noi va crește până în anul 2027, de la 89 la 150, iar suprafața irigată va ajunge la 2,6 milioane de hectare, de la 1,8 milioane de ha, în prezent. De asemenea, spune Adrian Gâdea, până la finalul acestui an, sunt lucrări în execuție de peste 2 miliarde de lei, aproximativ 400 de milioane de euro, iar în faza de proiectare sunt lucrări de alte 800 de milioane de euro (printre obiectivele anunțate de ministrul Agriculturii Petre Daea).

Programul Național de Irigații a fost lansat în 2017, cu un buget de aproximativ un miliard de euro. Spre finalul săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România şi a infrastructurii de desecare şi drenaj, prin care se urmăreşte adaptarea agriculturii la schimbările climatice.

- Advertisement -

More articles

Latest article