teleormaneanul.ro

Instituțiile publice ar putea fi obligate să asigure copierea gratuită a actelor depuse de cetățeni

Must read

Alergătura și cheltuiala implicate de copierea documentelor atunci când cetățenii au de depus acte, cereri sau formulare la autoritățile și instituțiile publice ar putea deveni istorie, dacă un proiect de lege privind simplificarea procedurilor administrative de depunere a unor acte la autoritățile și instituțiile statului, pus în dezbatere la Senat, va trece de votul Parlamentului. Concret, potrivit inițiativei legislative, instituțiile publice vor fi obligate să se ocupe, în mod gratuit, de fotocopierea actelor aduse de cetățeni și, totodată, vor fi obligate să pună gratuit la dispoziția cetățenilor formularele solicitate, atât în format fizic, cât și online.

- Publicitate -

Astfel, potivit proiectului de act legislativ, autorităţile şi instituţiile publice care vor solicita copii, în format fizic, ale unor acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, vor trebui să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Și tot în mod gratuit, aceleași instituții vor trebui să pună la dispoziția cetățenilor, atât în format fizic, cât și în format electronic (pe pagina de internet), modelele formularelor sau cererilor aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

Aceleași prevederi ar urma să fie aplicate și în cazul “persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”, mai prevede proiectul de lege.

“Solicitarea copiilor după diverse acte încetineşte şi îngreunează excesiv procesul de prestare a serviciilor publice, cu atât mai mult cu cât, în unele locuri, serviciile de fotocopiere nu sunt deloc accesibile. De asemenea, trebuie reţinut şi faptul că programul cu publicul este unul limitat, cetăţenii nereuşind de cele mai multe ori să fotocopieze actele şi să revină la instituţia publică în aceeaşi zi, în intervalul de lucru cu publicul. O altă situaţie de fapt problematică este aceea în care autoritatea sau instituţia publică, deşi solicită depunerea unor formulare şi cereri în format fizic, nu asigură, în mod gratuit, modele tipărite pentru aceste documente. Astfel, cetăţenii sunt obligaţi deseori să le descarce de pe un site şi să şi le tipărească pe cheltuiala lor. (…) Propunerea legislativă are menirea de a ajuta cetăţenii să-şi rezolve rapid şi simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autorităţi şi instituţii. Este interesul tuturor ca actul administrativ să fie rapid, uşor de realizat şi fără cheltuieli din partea cetăţenilor. Existenţa unor copii tipărite a documentelor pe care autoritatea le solicită, dar şi fotocopierea gratuită, la nevoie, a actelor pe care autoritatea le solicită reprezintă premisele unui serviciu public de calitate şi eficient”, notează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

De menționat ar fi și că, începând din ianuarie, instituțiile nu vor mai putea cere copii după actele emise deja de alte entități ale statului.

- Advertisement -

More articles

Latest article