Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 14 incendii, în numai 48 de ore, dintre acestea două izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Prunaru și Ulmeni, unul la anexele dintr-o gospodărie din Roșiorii de Vede și alte 11 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer pe raza localităților Blejești (treci cazuri), Turnu Măgurele, Ștorobăneasa, Schitu Poienari, Butești, Videle, Vitănești, Islaz și Drăgănești Vlașca, a anunțat ISU Teleorman.
Potrivit sursei citate, la Prunaru, în cursul zilei de sâmbătă, un incendiu a izbucnit la nivelul acoperișului unei locuințe, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, la fața locului s-au deplasat patru echipaje de pompieri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. Flăcările au fost stinse în limitele găsite, pompierii reușind să salveze bunuri estimate la peste 235.000 de lei, reprezentând parterul casei de locuit, bunurile din interior și anexele gospodărești. Pagubele, respectiv acoperișul locuinței și bunurile de la nivelul mansardei, pe circa 100 mp, au fost evaluate la aproape 115.000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din vina unui coș de fum (brulan metalic) al unui șemineu, neprotejat termic față de materialele combustibile.
În localitatea Ulmeni, în cursul zilei de vineri, un incendiu a izbucnit în interiorul unei locuințe, cu posibilitatea extinderii flăcărilor întreaga casă de locuit. Alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la fața locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Piatra cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Echipajele de pompieri au reușit să localizeze focul la nivelul unei camere de locuit și la un hol, salvând bunuri materiale estimate la peste 100.000 de lei. Au ars ori au fost deteriorate de foc elementele de mobilier din cele două încăperi, o mașină de spălat, materiale textile și mai multe jucării, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 3.000 de lei.
Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică deteriorată a mașinii de spălat, potrivit ISU Teleorman.
La Roșiorii de Vede, pe strada Dunării, a fost anunțat sâmbătă seară un incendiu izbucnit la anexele unei gospodării, cu pericol de extindere la o casă de locuit și la un autoturism, aflate în imediata apropiere a focarului. Salvatorii roșioreni au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD și au reușit să evite producerea de pagube materiale suplimentare, incendiul fiind localizat și lichidat în limitele găsite, în mai puțin de o oră. Focul a distrus o magazie, realizată din scândură și învelită cu plăci de azbociment, aproximativ 50 kg de cereale și mai multe bunuri de uz gospodăresc, toate acestea fiind estimate la suma de 3.700 de lei. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit și un autoturism, a fost apreciată la peste 125.000 de lei.
În acest caz, pe timpul intervenției, proprietarul gospodăriei a suferit un ușor atac de panică, motiv pentru care a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD, însă a refuzat transportarea la spital.
Din verificările efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că focul a izbucnit din cauza jarului nestins depozitat/aruncat în apropierea materialelor ușor combustibile.
Tot mai multe incendii de vegetație uscată
Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, majoritatea acestora fiind generate de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.
Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Blejești (trei cazuri), Turnu Măgurele, Ștorobăneasa, Schitu Poienari, Butești, Videle, Vitănești, Islaz și Drăgănești Vlașca. Din fericire, acestea au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.
Pompierii militari solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este interzis, potrivit prevederilor legale.
Persoanelor vizate le este adus la cunoștință că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Totodată, proprietarilor de terenuri agricole le este reamintit faptul că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.