teleormaneanul.ro

Fermierii vor putea să schimbe destinația culturii afectate de secetă fără să piardă subvenția pe suprafață

Must read

Fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniştrii Agriculturii şi Internelor, a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea. Potrivit sursei citate, fermierii trebuie să lase minimum 5% din suprafaţă cu cultură afectată pentru autentificarea stării de fapt, în vederea obţinerii despăgubirilor.

- Publicitate -

Despre măsurile pregătite de Guvern pentru a veni în sprijinul fermierilor a vorbit președintele Consiliului Județean, Adrian Gâdea, potrivit căruia ministrul Agriculturii a informat deja Comisia Europeană despre situația înregistrată la nivel național, solicitând ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie unul mai consistent, de 70-85% față de 50% cât e în mod normal, și să fie plătit în octombrie, pentru a putea fi pregătite culturile de anul viitor.

“Fermierii ale căror culturi sunt calamitate, fiind afectate de secetă, vor primi sprijinul de care au nevoie!

Deja s-a constituit comisia de evaluare a pagubelor, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a informat Comisia Europeană, solicitând ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie mai consistent (70-85% față de 50%, uzual) și să fie plătit în octombrie. Banii vor fi redirecționați rapid și fermierii vor avea resurse pentru pregătirea anului viitor.

În plus, fermierilor li s-a dat posibilitatea să decidă singuri asupra culturilor calamitate, având obligația să mențină doar 5% din suprafața afectată pentru verificare, necesară pentru obținerea despăgubirilor.

Astfel, nu pierd nici subvenția APIA și pot să-și pregătească terenul pentru viitoarea cultură/recoltă”, transmite Adrian Gâdea.

- Advertisement -

More articles

Latest article