Fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniştrii Agriculturii şi Internelor, a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea. Potrivit sursei citate, fermierii trebuie să lase minimum 5% din suprafaţă cu cultură afectată pentru autentificarea stării de fapt, în vederea obţinerii despăgubirilor.
Despre măsurile pregătite de Guvern pentru a veni în sprijinul fermierilor a vorbit președintele Consiliului Județean, Adrian Gâdea, potrivit căruia ministrul Agriculturii a informat deja Comisia Europeană despre situația înregistrată la nivel național, solicitând ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie unul mai consistent, de 70-85% față de 50% cât e în mod normal, și să fie plătit în octombrie, pentru a putea fi pregătite culturile de anul viitor.
“Fermierii ale căror culturi sunt calamitate, fiind afectate de secetă, vor primi sprijinul de care au nevoie!
Deja s-a constituit comisia de evaluare a pagubelor, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a informat Comisia Europeană, solicitând ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie mai consistent (70-85% față de 50%, uzual) și să fie plătit în octombrie. Banii vor fi redirecționați rapid și fermierii vor avea resurse pentru pregătirea anului viitor.
În plus, fermierilor li s-a dat posibilitatea să decidă singuri asupra culturilor calamitate, având obligația să mențină doar 5% din suprafața afectată pentru verificare, necesară pentru obținerea despăgubirilor.
Astfel, nu pierd nici subvenția APIA și pot să-și pregătească terenul pentru viitoarea cultură/recoltă”, transmite Adrian Gâdea.