teleormaneanul.ro

Deputatul PNL Calotă Florică Ică – Vot favorabil pentru proiectul de lege potrivit căruia instanța competentă să soluționeze malpraxisul este tribunalul

Must read

Instanța competentă să soluționeze un caz de malpraxis este tribunalul, și nu judecătoria, așa cum prevăd normele în vigoare în prezent, a decis Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Favorabil pentru inițiativa legislativă a votat și deputatul PNL de Teleorman Calotă Florică Ică.

- Publicitate -

Potrivit proiectului de lege adoptat de Parlament, “instanţa competentă să soluţioneze litigiile prevăzute în prezenta lege este tribunalul – secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”.

De asemenea, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii mai prevede și că procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie, potrivit dreptului comun.

În expunerea pe motive, inițiatorii proiectului de lege susțin că, din anul 2015 și până-n prezent, în mai mult de jumătate dintre hotărârile judecătorești pronunțate în cazuri de malpraxis medical s-a invocat necompetența materială a instanței sesizate prin acțiunea introductivă, fie că vorbim despre judecătorie sau tribunal. Așadar, în prezent există o practică judiciară neunitară cu privire la stabilirea instanței competente să soluționeze actele de malpraxis medical, existând soluții conform căror judecătoriile sunt competente material, iar altele care stabilesc că tribunalul este instanța competentă material.

“Pentru aceste considerente și având în vedere că majoritatea litigiilor având ca obiect acte de malpraxis medical, valoarea cererii este mai mare de 200.000 lei, depășindu-se plafonul în limita căruia judecătoria este competentă, multe judecătorii constată că nu sunt competente material să judece prezenta pricină, motiv pentru care admit excepția necompetenței materiale invocate”, susțin inițiatorii.

În prezent, potrivit Codului de procedură civilă, judecătoriile sunt cele care judecă, în primă instanță, diverse cereri al căror obiect este evaluabil sau, după caz, neevaluabil în bani, iar tribunalele judecă, pe lângă cererile în primă instanță, ca instanțe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorii în primă instanță.

- Advertisement -

More articles

Latest article