teleormaneanul.ro

Deputatul PNL Calotă Florică Ică, vot favorabil pentru proiectul de lege care prevede acordarea de indemnizație și concediu persoanelor care îngrijesc un bolnav de cancer

Must read

În calitate de for decizional, Camera Deputațior a adoptat, miercuri, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, prin care asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu şi de indemnizaţie.

- Publicitate -

Potrivit expunerii de motive a proiectului inițiat de un grup de 98 de senatori și deputați, durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient, iar cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului. De asemenea, în fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la cel puțin o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi cel puțin cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10”, prevede proiectul de hotărâre adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, pentru care a votat favorabil și deputatul PNL Calotă Florică Ică.

Legislaţia în vigoare prevede indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer.

Proiectul a fost adoptat de Senat în toamna anului trecut, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Odată trecut de Parlament, proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

- Advertisement -

More articles

Latest article