După ce, începând cu anul 2019, cabinetele de medicină de familie pot deschide și puncte secundare de lucru, dar doar în altă localitate, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, mai nou, printr-un proiect de lege adoptat de Legislativ, s-a stabilit că aceste puncte de lucru pot fi deschise, în mediul rural, și în aceeași localitate sau în altele unde există deficit de medici. Pentru inițiativa legislativă care a primit, săptămâna trecută, votul decisiv al camerei inferioare a Parlamentului a votat și deputatul PNL de Teleorman Calotă Florică Ică.
“Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, prevede proiectul de lege care mai are nevoie de promulgarea președintelui și de publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.
De asemenea, în proiectul de lege se mai arată că punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeași unitate administrativ-teritorială sau în altele în care există deficit de medici. În ceea ce privește deficitul de medici, acesta va fi stabilit de o comisie organizată la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, din care vor face parte: un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti.
Pe de altă parte, proiectul de lege mai stabiliește și că serviciile medicale prestate în punctele secundare de lucru sunt decontate integral, indiferent dacă au fost prestate de medicul de familie titular al cabinetului sau de medici care sunt angajați ai cabinetului.
De asemenea, autoritățile administrației publice locale vor putea acorda facilități și stimulente aferente înființării și funcționării punctelor secundare de lucru.