Deputatul PNL Calotă Florică Ică a vorbit, la începutul acestei luni, prin intermediul unei declarații politice – instrument la îndemâna parlamentarilor, despre adâncirea crizei alimentare, în contextul războiului ruso – ucrainean, în condițiile în care “Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui”.
Potrivit deputatului PNL, războiul pornit de Rusia în Ucraina are consecințe economice dintre cele mai grave, iar invazia rușilor în Ucraina ar putea afecta coşurile de cumpărături din întreaga lume. Mai mult, spune liberalul Calotă Florică Ică, efectele războiului se suprapun peste cele ale pandemiei de COVID-19, astfel că rezultatul ar putea fi unul cu atât mai dificil de gestionat.
“Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui.
Războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina are consecinţe economice grave. Efectele invaziei ruse asupra Ucrainei ar putea afecta şi coşurile de cumpărături din întreaga lume.
Potrivit specialiştilor, o nouă criză alimentară va exploda, asta în contextul în care pandemia a slăbit deja economia mondială.
Analiştii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi, chiar, dubla preţurile globale la grâu.
Marii importatori de cereale sunt vulnerabili, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia aprovizionează foarte multe ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.
Atacul a dus la interzicerea tuturor navelor comerciale în marea interioară şi la închiderea porturilor ucrainene. Aproximativ 90% din exporturile de cereale ucrainene sunt transportate pe mare şi se preconizează că întreruperea va face ravagii fluxurilor de aprovizionare cu alimente, conform analiştilor.
Potrivit datelor transmise săptămâna trecută, de pe bursa EuroNext de la Paris, preţul grâului a sărit de 323 de euro/tonă, în creştere cu 37%, al porumbului a ajuns la 295 de euro/tonă, fiind în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rapiţa a ajuns la 785 de euro/tonă, un plus de 45%.
Într-o singură săptămână, preţul grâului a crescut cu 130%, iar al porumbului cu 63%. Faţă de acum o lună, preţul grâului a crescut cu 168% şi al porumbului cu 91%.
Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012, iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.
De asemenea, Rusia este şi unul din cei mai mari exportatori de îngrăşăminte din lume, iar fermierii ar putea fi nevoiţi să plătească mai mult.
Pe lângă criza din Ucraina, situaţia este agravată de seceta din America de Sud, care a înrăutăţit perspectivele privind livrările de soia boabe, cotaţiile ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani.
Pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, şi petrolul a ajuns la peste 100 de dolari pe baril, iar gazul a crescut cu 52%.
Ţiţeiul Brent a atins 105 dolari pe baril săptămâna trecută, pentru prima dată din 2014, după o creştere de peste 8% pe pieţele internaţionale de energie”, a arătat deputatul Calotă Florică Ică în declarația politică susținută în fașa colegilor săi deputați.