teleormaneanul.ro

Deputat PNL Calotă Florică: „Măsuri pentru securitatea alimentară”/ Declarație politică

Must read

Comisia Europeană a pregătit o serie de acţiuni menite să consolideze securitatea alimentară mondială, precum şi sprijinirea fermierilor şi a consumatorilor din Uniunea Europeană, având în vedere creşterea preţurilor la alimente, energie sau îngrăşăminte, în contextul războiului din Ucraina. Despre măsurile al căror scop este garantarea securității alimentare a statelor membre UE a vorbit deputatul PNL Calotă Florică Ică, în cea mai recentă declarație politică.

- Publicitate -

„Această criză prin care trecem ne-a confirmat faptul că trebuie să accelerăm tranziţia sistemelor alimentare către sustenabilitate şi rezilienţă.

Comisia Europeană are în vedere o serie de acţiuni menite să consolideze securitatea alimentară mondială şi sprijinirea fermierilor şi a consumatorilor din Uniunea Europeană, având în vedere creşterea preţurilor la alimente, energiei sau îngrăşămintelor.

Războiul din Ucraina a creat o multitudine de probleme, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea alimentară mondială.

Comisia ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că Uniunea Europeană, ca producător agroalimentar de top şi exportator de alimente, contribuie la securitatea alimentară mondială, în special în Ucraina, dar şi în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, care depind foarte mult de importurile de cereale, precum şi în Asia.

În cadrul programului de cooperare internaţională pentru perioada 2021-2027, UE doreşte dezvoltarea sustenabilităţii sistemelor alimentare, împreună cu aproximativ 70 de ţări partenere. Mai mult, cu ocazia Summitului privind nutriţia pentru creştere, de la Tokio, din decembrie 2021, Uniunea Europeană s-a angajat să abordeze în continuare problema malnutriţiei, cu o alocare substanţială în valoare de 4,3 miliarde EUR.

De asemenea, UE continuă să pledeze ferm pentru evitarea restricţiilor şi a interdicţiilor la export privind produsele alimentare şi pentru buna funcţionare a pieţei unice.

Pentru a veni în sprijinul sectorului agricol, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri.

Aceste măsuri vizează un sprijin de 500 de milioane de euro pentru producătorii care sunt cei mai afectaţi de războiul din Ucraina, mai multe avansuri din plăţile directe, spijin suplimentar pentru piaţa cărnii de porc, sectorul pescăresc şi producătorii de îngrăşăminte, precum şi o mai mare flexibilitate temporară privind importul hranei pentru animale, ce va contribui la atenuarea presiunii asupra pieţei.

Comisia invită statele membre să utilizeze toate instrumentele disponibile în planurile lor strategice privind Politica Agricolă Comună pentru perioada 2023-2027 în vederea creşterii rezilienţei.

Sporirea sustenabilităţii şi a rezilienţei, prin reducerea dependenţei agriculturii europene de energie, de importuri cu consum ridicat de energie şi de importuri de hrană pentru animale, reprezintă, mai mult ca oricând, o necesitate”, arată deputatul PNL în declarația politică  „Măsuri pentru securitatea alimentară”.

- Advertisement -

More articles

Latest article