Modelul de familie (familiile dezorganizate, părinți divorțați sau plecați la muncă în străinătate, din ce în ce mai ocupați sau nepăsători), sărăcia, anturajul, lipsa accesului la informații privind educația sexuală sunt câteva dintre principalele cauze care stau la baza unui fenomen îngrijorător: numărul ridicat al mamelor minore înregistrate, anul, în județele țării.
România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii
Europene, potrivit EUROSTAT. Spre exemplu, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS), din cele 199.720 de nașteri înregistrate în 2019, 749 au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani.
La nivelul județului Teleorman, numai anul trecut au fost înregistrate 18 nașteri în cazul unor mame minore, iar dintre acestea șase aveau vârsta de 13 ani, potrivit datelor transmise de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, la solicitarea Teleormăneanul.ro. Un an mai devreme, numărul mamelor minore a fost de 26 la nivelul județului Teleorman, a transmis sursa citată, însă de menționat ar fi faptul că anul 2020 a fost unul în care școlile au fost mai mult în online, iar restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au redus interacțiunea socială.
Pentru mamele minore, reprezentanții DGASPC Teleorman asigură ședințe de consiliere psihologică, iar referitor la cele 18 cazuri de mame minore înregistrate anul trecut, instituția a precizat că nu s-a impus instituirea unei măsuri de protecție socială pentru niciun cuplu mamă – copil. De asemenea, niciuna dintre cele 18 mame minore nu și-a abandonat copilul după naștere.