teleormaneanul.ro

Concursul pentru directori de școli, la faza de șicane politice

Must read

Din concursul organizat pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de unități școlare a mai rămas proba de interviu. La proba scrisă, candidații au arătat ce știu. Sau ce nu știu, mai exact, judecând după cele nu mai puțin de 62 de note sub 7 luate la nivelul județului. Mai mult, patru dintre candidați au reușit “performanța” să obțină note sub 5, cea mai mică notă fiind nota 3, în timp ce alți 14 candidați au obținut note cuprinse între 5 și 6.

- Publicitate -

Proba de interviu, care are o pondere de 50% din nota finală, va fi susținută de fiecare dintre candidații care au trecut proba scrisă, în funcție de opțiunea sau opțiunile exprimate. Prin urmare, dacă un candidat va opta pentru trei unități școlare, acesta va susține de trei ori proba de interviu.

Potrivit metodologiei, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectorului școlar general (prof. Florin Oriță, instalat în funcție la începutul lunii septembrie) și are următoarea componență: un inspector școlar; doi reprezentanți ai unității de învățământ (aleși de către consiliul profesoral), un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional.

La Alexandria, Prefectura a atacat hotărârea prin care Consiliul Local își desemna reprezentanții în comisiile de interviu

Consiliul Local Alexandria și-a desemnat, cu o săptămână în urmă, cei trei reprezentanți care să facă parte din comisiile pentru proba de interviu a concursului organizat pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli. Claudia Modrigală (PNL), Augustin Ioan și Silvia Cobârlie (PSD) sunt cei trei consilieri locali desemnați de forul de decizie municipal, iar aceștia apar inclusiv în decizia Inspectoratului Școlar Județean de Școlar privind constituirea Comisiilor de evaluare a probei de interviu a concursului pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct din unităţile de învăţământ de stat, sesiunea 2021, disponibilă la adresa http://www.isjtr.ro/mat/concurs_directori/2021/Decizie_comisii_evaluare_INTERVIU_concurs_dir_2021.pdf .

Hotărârea de Consiliu Local a fost însă atacată de Instituția Prefectului Teleorman, astfel că aceasta este suspendată automat până la o decizie a instanței, când va veni aceasta. În astfel de situație, nu se știe dacă din comisia de interviu vor face parte numai patru membri sau dacă va fi numit un al cincilea, supleant din cadrul instituției de învățământ (ales de către consiliul profesoral al unității școlare conduse de un director, care a luat sau nu notă de trecere la proba scrisă), cert este că pentru municipiul Alexandria a fost eliminat reprezentantul Consiliului Local. Nu se știe nici dacă, în cazul în care instanța va da câștig de cauză Consiliului Local, va fi reluată proba de interviu și anulat rezultatul din situația în care interviul se va ține fără reprezentanții Consiliului Local.

Pe scurt, un circ din care, cu siguranță, au de pierdut copiii. La fel ca de fiecare dată când politicul își bagă coada adânc în educație, iar oameni care au zero legătură cu sistemul educațional și, în general, cu educația, ajung să facă legea într-un domeniu mai mult decât sensibil.

La Roșiori de Vede, primarul vede paiul din ochiul adversarului

Circul politic a fost la el acasă și în Ședința Consiliului Local Roșiori de Vede, unde aleșii PSD au acuzat aleșii PNL și pe cei ai USR că vor să politizeze comisiile pentru proba de interviu. Din rândul USR și PNL au fost propuși oameni politici, iar PSD a susținut că vrea să trimită în comisii oameni fără implicare politică. Printre numele date de social-democrați era inclusiv cel al purtătorului de cuvânt al Primăriei Roșiori de Vede. Cât de imparțial ar fi putut să fie acesta nu se va afla prea curând, pentru că hotărârea de consiliu local nu a fost adoptată, din lipsă de cvorum, după ce aleșii PSD au părăsit, rând pe rând, sala, iar un ales USR a absentat de la ședință. Primarul Valerică Cârciumaru a uitat să facă public acest lucru, însă din comisiile de interviu stabilite prin decizia ISJ Teleorman lipsesc reprezentanții Consiliului Local Roșiori de Vede. În locul acestora vor merge, cel mai probabil, membrii supleanți aleși de consiliile profesorale. Din unitățile școlare conduse de niște directori care au luat sau nu notă de trecere la proba scrisă.

Cine pierde din ecuație

Dincolo de șicanele politice, prezente în tot ce mișcă de mult prea multă vreme, în acest caz important e menționat este faptul că, în condițiile în care sunt unități de învățământ care au în funcțiile de directori și directori adjuncți persoane care au picat proba scrisă la concursul organizat de Ministerul Educației, iar pentru aceste școli nu-și exprimă opțiunea candidați care au promovat examenul scris sau dacă în urma interviului candidații cu note de trecere la proba scrisă nu vor convinge comisia de evaluare și, prin urmare, nu vor primi note de trecere, vor rămâne în funcție directorii și directorii adjuncți numiți, până la organizarea unui nou concurs, cu toate că aceștia nu au luat nota minima care să le permită să-și revendice postul prin concurs. Cu alte cuvinte, până la organizarea unui nou concurs (și la cât de greu a fost să fie organizat cel care este în derulare, e destul de ușor de inuit cât de repede va fi organizat un altul), vor conduce grădinițele, școlile și liceele din județ oameni care la proba scrisă a concursului de directori au luat note de 3, 4 sau 5.

- Advertisement -

More articles

Latest article