teleormaneanul.ro

Comercianții de articole pirotehnice, luați la bani mărunți de ITM Teleorman

Must read

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman derulează, în perioada 5 decembrie – 6 ianuarie, o acțiune de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

- Publicitate -

Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Obiectivul acțiunii este identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Acțiunea este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care sta la baza demersului este faptul că, în perioada  sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Astfel, se impune efectuarea de controale la toți deținătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă: aceștia sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție; dacă aceștia au angajați personal autorizat ca pirotehnicieni; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; depozitarea acestora este conformă; daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

- Advertisement -

More articles

Latest article