Sportivi cu vârste cuprinse între 31 și 68 ani din nouă țări, respectiv Statele Unite, Grecia, Austria, Bosnia Herzegovina, Germania, Rusia, Bulgaria, Elveția si România, vor poposi la Roșiori de Vede, în zilele de 28 – 31 august 2022, în cadrul turului de anduranță Drumul Dunării Randonneurs – 1404 km.
Primăria Municipiului Roșiori de Vede, în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Municipiul Roșiori de Vede și Asociația Adevărații VeloPrieteni România, va organiza un punct de control, odihnă și hidratare la Stadionul municipal ROVA din str. Republicii nr. 1.
Drumul Dunării Randonneurs reprezintă brevetul BRM1200+ din ciclismul de anduranță, organizat în România, de către Randonneurs România și Asociația Adevarații VeloPrieteni România, sub licența Randonneurs Mondiaux.
Traseul brevetului, în lungime de 1404 km și cu o diferență de nivel de peste 7000 metri, este în cea mai mare parte pe drumurile de pe malul românesc al Dunării, care pe harta traseelor cicloturistice EUROVELO, elaborată de Federația Europeană de Cicloturism, reprezintă porțiuni din Eurovelo6 – Drumul fluviilor de la Atlantic la Marea Neagră și Eurovelo13 – Ruta Cortinei de Fier (linia de separație în timpul Războiului Rece dintre cele doua blocuri militare: Alianța Nord-Atlantică și Țările din Tratatul de la Varșovia sau mai simplu dintre Vestul și Estul Europei).
Startul și sosirea sunt stabilite în capitala României, iar punctul unde se realizează întoarcerea este Baziaș, localitate unde fluviul Dunărea pătrunde pe teritoriul României.
Traseul la dus traversează următoarele localități mai importante: București (Pantelimon), Fundulea, Lehliu Gară, Mânăstirea, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Dăbuleni, Bechet, Calafat, Maglavit, Cetate, Drobeta-Turnu Severin, Orșova, Eselnița, Dubova, Moldova Veche și Baziaș.
Traseul la întoarcere trece prin Moldova Veche, Dubova, Eselnița, Orșova, Drobeta-Turnu Severin, Cetate, Maglavit, Calafat, Bechet, Dăbuleni, Corabia, Turnu Măgurele, Roșiori de Vede, Videle și București.
Similar altor ultra-brevete cu tradiție care se desfășoară în Europa, Drumul Dunării Randonneurs este organizat din 4 in 4 ani. Prima ediție a evenimentului a avut loc în perioada 10-15 august 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, deschizând astfel un ciclu de 4 ani de mari super brevete ale ciclismului de anduranță european, existând 61 de cicliști la start.