teleormaneanul.ro

Cel mult zece persoane vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate la o adresă de domiciliu

Must read

La o adresă nu vor putea fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane, a dcis, săptămâna trecută, Camera Deputaților. Astfel, în calitate de for decisiv, deputații au votat, cu 258 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă”, modificarea Ordonanţei de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

- Publicitate -

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în proiectul de lege adoptat de camera inferioară a Parlamentului.

Potrivit proiectului de act legislativ, „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Totodată, proiectul mai prevede și că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.
De asemenea, deputaţii au mai stabilit că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, iar proiectul de lege merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

- Advertisement -

More articles

Latest article