teleormaneanul.ro

Cei care sună abuziv sau fără motiv la 112 riscă amenzi de mii de lei și muncă în folosul comunității

Must read

Având în vedere numărul ridicat de apeluri transmise la 112, în ultima perioadă, prin care erau anunțate posibile atacuri cu dispozitive explozive în diverse locuri publice, printre care și instituții de învățământ, dar care s-au dovedit a fi false, Poliția Română a readus în atenția publicului gravitatea acestor acte și consecințele pe care persoanele care apelează la numărul unic de urgență în mod fals le pot suporta.

- Publicitate -

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române, amenzile pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 ajung până la 2.000 de lei, în timp ce alertarea falsă a autorităților este amendată cu până la 4.000 de lei.

“Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.

După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19”, a transmis Poliția Română

Potrivit sursei citate, legislația în vigoare prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.

La nivelul județului Teleorman, numai în ultima lună din 2021, au fost recepționate 13.651 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, 6.786 dintre acestea fiind non-urgente.

- Advertisement -

More articles

Latest article