Dincolo de ajutor material pentru mamele, copiii și bătrânii care fug din calea războiului, Ucraina are nevoie de sânge pentru militarii și nu civilii răniți în războiul care a schimbat radical viața ucrainenilor de mai bine de zece zile. În acest sens, autoritățile române au luat decizia de a derula, la nivel național, o campanie de donare de sânge, scopul fiind acela de a veni în ajutorul sistemului medical ucrainean, care se confruntă cu o lipsă acută de sânge.
Astfel, la nivelul județului, persoanele care vor să dea o mână de ajutor celor care au nevoie de sânge, pot merge să doneze, de luni până vineri, în intervalul orar 7.30 – 17.30, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alexandria, Str. Mihăiță Filipescu nr 12 – 14. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0347410505
“Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unei vieți! Dacă alegeți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate cu dumneavoastră”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Pot dona sânge persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei.
Pentru informații suplimentare despre donarea de sânge, cei interesați pot accesa vă site-ul Institutului Național de Hematologie Transfuzională: https://www.inht.ro/conditii-de-admisibilitate-la-donarea-de-sange/
Cine nu poate să doneze sânge
Cu toate că la prima vedere pare un lucru extrem de simplu, nu oricine poate să doneze sânge. Conform normelor în vigoare, nu pot să doneze persoanele care au/ au avut: hepatita de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, astm alergic, alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer activ sau operat, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele/autoimune: psoriazis, vitiligo, poliartita reumatoida, lupus, tiroidita autoimuna (Basedow, Hashimoto) etc, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. De asemenea, sunt excluse de pe lista posibililor donatori persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.